Defender Europe 20

20.000 ameriških vojakov na poti v Evropo, na največje vaje po hladni vojni

B.K.
9. 2. 2020, 09.20
Posodobljeno: 9. 2. 2020, 09.52
Deli članek:

Množične in več mesecev trajajoče vojaške vaje v Evropi se že začenjajo, v njih pa bo sodelovalo 35.000 vojakov iz 19 držav članic zveze Nato, poročajo ameriški mediji.

Profimedia
Ameriški vojaki.

Največje vojaške vaje zveze Nato, po koncu hladne vojne, se bodo odvijale predvsem na ozemljih baltskih držav in Poljske. Čeprav predstavniki severnoatlantske vojaške zveze Nato zatrjujejo, da gre za obrambne vaje, ki niso usmerjene proti eni državi, je izbira ozemlja povedna. Nato najbolj skrbi konflikt z Rusijo, zato bodo vaje potekale v bližini njene meje.

Na vajah, imenovani ‘Defender-Europe 20’ bo sodelovalo okoli 35.000 vojakov iz 19 različnih držav. Največjo delegacijo predstavljajo ameriški vojaki, ki jih bo kar 20.000. Druga največja sila bo britanska, s približno 2.500 vojaki.

“Vaje Defender-Europe niso uperjene proti nobeni določeni državi,” je že prejšnji mesec v nagovoru Evropskemu parlamentu povedal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. “Te obrambne vaje prikazujejo zmožnost hitrega premika sil iz Združenh držav Amerike v Evropo, za potrebe obrambe Natovih zaveznic, če bi to bilo potrebno.”

Ameriški vojaki bodo s sabo pripeljali tudi nekaj opreme. Predvsem tanke ter lažja oklepna vozila. Po navedbah ameriških medijev naj bi skupaj v Evropo pripeljali 13.000 kosov vojaške opreme.