Diamond Princess

Izbruh na križarki: v karanteni ob japonski obali tudi Slovenci

R.T.
7. 2. 2020, 07.21
Posodobljeno: 7. 2. 2020, 08.44
Deli članek:

Ladja bo v karanteni dva tedna.

Profimedia
Diamond Princess

Število s koronavirusom okuženih potnikov na križarki Diamond Princess je naraslo na 61, poročajo japonski mediji. Gre za občuten porast: v sredo je bilo potrjenih 10 primerov in nato v četrtek še 10, včeraj pa kar 41.

Tudi Slovenci

Plovilo je že nekaj dni v karanteni v pristanišču v Jokohami. Radio Slovenija poroča, da je v karanteni tudi šest Slovencev, kar so potrdili tudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Znakov okužbe ne kažejo. V karanteni je tudi šest hrvaških državljanov.

Britanski Guardian pa piše, da je okuženih 21 japonskih državljanov, osem ameriških, pet avstralskih, pet kanadskih ter po en državljan Argentine in Velike Britanije. Med njimi so samo trije starosti med 20 in 40 let, vsi ostali jih imajo več kot 50. Vsi naj bi imeli le blažje simptome in bodo prej ali slej končali v eni od okoliških bolnišnic.

Na krovu križarke je skupno 3700 potnikov in članov posadke, pristojni pa so testirali le tiste, ki so bodisi kazali simptome bodisi bili v tesnem stiku z moškim iz Hongkonga, ki je zbolel prvi.

20 ljudi, pri katerih so okužbo potrdili najprej, so že umaknili z ladje. Med njimi je tudi oseba, ki je v kritičnem stanju, je sporočilo japonsko ministrstvo za zdravje, a ni navedlo podrobnosti, navaja STA.

Umrl zdravnik, ki je za številne junak

Virus je sicer izbruhnil v kitajskem mestu Wuhan. Po podatkih kitajske Nacionalne zdravstvene komisije so v zadnjem dnevu zabeležili 73 novih smrtnih žrtev epidemije ter še 3143 novih primerov okužbe. S tem se je število umrlih za novim koronavirusom povzpelo na 636, okuženih pa na 31.161. Med njimi jih je 4800 v kritičnem stanju. S Kitajske tudi poročajo, da je danes umrl oftamolog Li Wenliang, ki so ga kitajske oblasti sprva kaznovale, ker je konec decembra lani prvi opozoril na novi koronavirus. Kitajske oblasti so napovedale preiskavo vseh okoliščin.

Kot je sporočila bolnišnica v Wuhanu, je 34-letni Li umrl zgodaj danes. Na kitajskem družbenem omrežju Weibo, ki je kitajska različica Twitterja, je novica o smrti zdravnika, ki je za številne bil junak, sprožila veliko žalost ter jezo nad ravnanjem kitajskih oblasti v boju proti virusu.