Srbsko-madžarska meja

Več sto migrantov, ujetih na nikogaršni zemlji, zahteva vstop na Madžarsko

B.K./STA
6. 2. 2020, 21.46
Posodobljeno: 6. 2. 2020, 21.50
Deli članek:

Madžarska policija je s premičnimi ovirami danes zaprla mejni prehod s Srbijo Tompa-Kelebija, da bi preprečila večji skupini migrantov vstop v državo. Najmanj 200 migrantov je sedaj ujetih na nikogaršnji zemlji med državama. Trdijo, da bodo tam ostali, dokler jim ne dovolijo vstopa na Madžarsko, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia
Fotografija je simboična.

Migranti, ki naj bi po lastnih navedbah bili večinoma iz Sirije, so se organizirali preko družbenih omrežij in se popoldne iz več sprejemnih centrov v Srbiji napotili k omenjenemu mejnemu prehodu. Tam pa jih je pričakala zaprta meja in kordon madžarske policije v polni opremi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Migranti zahtevajo, da jim dovolijo vstop na Madžarsko, da bi nadaljevali pot v druge članice Evropske unije. Po navedbah madžarskih medijev trdijo, da se jih bo zbralo še več, če jim ne bodo dovolili naprej. Med njimi so tudi otroci, ki držijo napise Naši otroci zaslužijo boljše življenje in sporočila, da so zbežali iz vojne.

Madžarska tiskovna agencija MTI navaja poročanje madžarske javne televizije, da je na območju med državama med 400 in 500 migrantov, med njimi tudi 50 otrok. V angleščini vzklikajo Odprite vrata! Protest sicer poteka mirno, migranti pa so si postavili šotore in razgrnili spalne vreče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mejni prehod na srbski strani Kelebija je danes zvečer obiskal srbski obrambni minister Aleksandar Vulin, ki je izrazil prepričanje, da so za dogajanje odgovorne nevladne organizacije, ki da so migrante obvestile, da so meje odprte. "Ne bomo dovolili, da kdorkoli pripelje do spora med Srbijo in Madžarsko," je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.