Ustavna obtožba

Konec igre demokratov

G.G./STA
1. 2. 2020, 08.52
Posodobljeno: 1. 2. 2020, 08.53
Deli članek:

Ameriški senatorji so v petek po zavrnitvi prič na procesu proti predsedniku Donaldu Trumpu zaradi ustavne obtožbe sklenili, da bo glasovanje o njegovi odstavitvi v sredo.

Reuters
Donald Trump

V ponedeljek in torek bodo lahko po deset minut govorili tudi tisti senatorji, ki bodo želeli pojasniti svojo odločitev, glasovanje o Trumpovi obsodbi pa je določeno ob 22. uri zvečer v sredo po srednjeevropskem času. Vnaprej določen izid glasovanja o Trumpovi usodi je tako preložen za nekaj dni, nobenega dvoma pa ni, da zagovornikom obsodbe in odstavitve s položaja ne bo uspelo zbrati 67 glasov v 100-članskem senatu, kjer imajo Trumpovi republikanci 53 sedežev.

To je potrdilo petkovo glasovanje o pričah, kjer je bil izid 51 proti 49 proti pričam, za katere sta se upala zavzeti le dva republikanca - Susan Collins iz Maina in Mitt Romney iz Utaha.

Senat je tako zavrnil dodatne priče, čeprav je obstajal velik interes javnosti, da se zasliši vsaj nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA Johna Boltona. Ta je v svoji knjigi potrdil, da je Trump izsiljeval Ukrajino, naj mu pomaga na predsedniških volitvah novembra letos z razglasitvijo korupcijske preiskave demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna.

To Trumpovo dejanje je pokrila točka ustavne obtožbe o zlorabi oblasti, druga točka pa je zadevala Trumpovo oviranje kongresne preiskave tega dejanja. Zavrnitev prič je postala dejstvo, ko sta se dva od dotlej omahljivih republikanskih senatorjev Lamar Alexander iz Tennesseeja in Lisa Murkowski z Aljaske odločila, da ne bosta glasovala zanje.

Predsednik ZDA je v odzivu na petkovo glasovanje tvitnil: "Demokrati = 17 prič. Republikanci = 0 prič." Dodal je, da demokrati ne bodo nikoli zadovoljni, karkoli dobijo. S tem je mislil na to, da so v okviru preiskave v predstavniškem domu zaslišali 17 prič. Ključnih, kot je Bolton, niso mogli, ker so upoštevali Trumpovo prepoved udeležbe na zaslišanjih v kongresu.