Odločitev

Nove podražitve? Slovo kovancev za enega in dva centa

B.K.
30. 1. 2020, 10.34
Posodobljeno: 30. 1. 2020, 13.09
Deli članek:

Evropska komisija razmišlja o ukinitvi kovancev za 1 in 2 centa, piše v njihovem izvršnem dokumentu, objavljenem v sredo. Razlog so stroški proizvodnje, ki so višji od njunih nominalnih vrednosti.

Profimedia
En evro cent.

Komisija bo, če se bo za predlog odločila, najprej opravila oceno uporabe najmanjših dveh kovancev, nato pa bi jeseni začela z ukinitvijo.

Ta bi se lahko odvila na dva načina – ali bodo iz obtoka odstranili vse kovance za 1 in 2 centa, ali pa jih bodo zgolj nehali proizvajati, medtem ko bo denar ostal v obtoku. Po besedah podpredsednika Komisije Maroša Šefčoviča, se vodilno evropsko telo še ni odločilo med predlogoma, poroča portal Euractiv.

Izmed 19 držav članic Evropske unije, ki uporabljajo evro, jih je pet – Nizozemska, Finska, Irska, Belgija in Italija – že sprejelo zakone, ki ali omejujejo uporabo najmanjših dveh kovancev, ali pa vsaj vzpodbujajo trgovce, da cene zaokrožujejo na 5 centov.

Pojavlja se bojazen, da bi tovrsten ukrep lahko dvignil cene dobrin in storitev za končne potrošnike, a Komisija poudarja, da v državah članicah, kjer so plačevanje s kovancem aza 1 in 2 centa omejili, tovrstnih podrćaitev niso opazili.

Izsledki ankete na ravni EU iz leta 2017 sicer kažejo, da naj bi večina prebivalcev držav članic EU podpirala ukinitev najmanjših dveh kovancev.