Uporabne številke

Nove ugotovitve o novem koronavisu

G.G./STA
30. 1. 2020, 10.13
Posodobljeno: 30. 1. 2020, 12.00
Deli članek:

Kitajski strokovnjaki so postregli z zanimivi podatki o novem koronavirusu.

Reuters
Merjenje temperature na vhodih in izhodih iz letališč.
Kitajski strokovnjaki so prišli do podobnih ugotovitev kot nizozemska ekipa, ki je ugotovila, da je inkubacijska doba novega virusa 5,8 dneva.

Inkubacijska doba novega koronavirusa je povprečno 5,2 dneva, a se med bolniki močno razlikuje, so ugotovili kitajski strokovnjaki. Ugotovitve so objavili v medicinskem časopisu New England Journal of Medicine. Do njih so prišli med 14-dnevnim opazovanjem ljudi, ki so bili izpostavljeni virusu. Njihova ocena, za katero priznavajo, da je nenatančna, temelji na opazovanju desetih ljudi.

Kitajski strokovnjaki so poleg tega preučevali 425 bolnikov, da bi dognali še dve temeljni značilnosti izbruha. Ugotovili so, da se je od pojava virusa decembra lani v Wuhanu število primerov podvojilo vsakih 7,4 dneva. Ocenili so tudi, da je vsaka okužena oseba nato okužila 2,2 drugi osebi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljkovi posodobljeni informaciji sporočila, da je inkubacijska doba novega koronavirusa med dva in deset dni, preden izbruhnejo simptomi, kot so vročina, kašelj in oteženo dihanje.

Ta številka sicer ne napoveduje, kako obsežna bo epidemija, a je vseeno uporabno merilo. V tem primeru je relativno nizka, blizu sezonski gripi, precej nižja od ošpic in primerljiva z virusom sars. Raziskovalci so še ugotovili, da do prenosa virusa s človeka na človeka prihaja od sredine decembra.