Eden najdaljših

FOTO: Narkogradbinci s 1300 metrom dolgim predorom pod zemljo povezali ZDA in Mehiko

G.G.
30. 1. 2020, 08.42
Posodobljeno: 30. 1. 2020, 11.09
Deli članek:

Med mehiško Tijuano in ameriškim San Diegom so odkrili 1313 metrov dolg predor.

Reuters
Po predoru so speljani tiri.
Na meji med Kalifornijo in Mehiko so od leta 2016 odkrili več kot deset predorov.

Za gradnjo predorov med ZDA in Mehiko niso potrebni razpisi in gradbena dovoljenja. Gradnjo odredijo šefi narkokartelov ali njihovi »izvršni direktorji«.

Dostava mamil ne sme zamujati, trg ameriških in kanadskih potrošnikov je namreč neučakan in zahteven. Naloga nasprotne ekipe, represivnih organov ZDA in Mehike, je preprečiti dostavo, zaseči droge in prijeti čim višje rangirane člane narkokartelov.

Reuters
Urejeno prezračevanje.

Včasih jim to uspe in za največje zasege in prijetja izve javnost. Avgusta lani so odkrili 1313 dolg podzemni predor, ki je povezoval industrijsko cono Tijuane in kalifornijski San Diego, z dosežkom pa so se pobahali šele ta teden. Predor so zgradili na globini 21 metrov pod tlemi, visok je 168 centimetrov, širok pa 60 centimetrov. Vhod in izhod predora krasita dvigali, urejeno je zračenje in odvodnjavanje, po predoru pa so speljani tudi tiri, tako da je možno na vozičkih hitreje prevažati dragoceno drogo.

Ob odkritju predora niso prijeli nikogar, zato ne vedo, komu zapisati reference za tako smelo gradnjo. Ker je to območje kartela Sinaloa, ki ga je do prijetja vodil zloglasni Joaquin Guzman – El Chapo, bi lahko ta dosežek pripisali kar njim.

Reuters
Nekaj časa ni bil v uporabi.