Prvi primer koronavirusa potrdili tudi na Finskem

600 Evropejcev čaka na vrnitev iz Wuhana. Kitajci, zaposleni v Gorenju, bodo morali pred vrnitvijo v Slovenijo upoštevati ta navodila

A.S./STA
29. 1. 2020, 17.50
Posodobljeno: 29. 1. 2020, 18.39
Deli članek:

Približno 600 državljanov štirinajstih članic EU čaka na prevoz iz Wuhana, kjer je pred mesecem dni izbruhnil novi koronavirus. Prvi primer so sicer potrdili tudi na Finskem.

Profimedia
Približno 600 državljanov štirinajstih članic EU čaka na prevoz iz Wuhana, kjer je pred mesecem dni izbruhnil novi koronavirus.

V EU je trenutno osem potrjenih primerov tega virusa, po štirje v Franciji in Nemčiji. V kratkem je pričakovati tudi izredni sestanek ministrov EU za zdravje.

Izredno zasedanje ministrov za zdravje je pomembno in potrebno, saj ne smemo podcenjevati položaja in moramo mobilizirati vsa razpoložljiva sredstva za soočenje z novim virusom, glede katerega je še veliko neznank, je izpostavila komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

Namen izrednega sestanka je, da članice izmenjajo izkušnje, preučijo stanje pripravljenosti in opredelijo morebitne vrzeli pri soočanju z virusom, je pojasnila komisarka.

Evropska komisija, ki igra usklajevalno vlogo, saj je javno zdravje v pristojnosti članic, je v torek na poziv Francije prvič aktivirala evropski mehanizem za civilno zaščito, in sicer v pomoč pri vračanju Evropejcev iz Wuhana v domovino.

Trenutno čaka na prevoz iz Wuhana približno 600 državljanov EU, ki prihajajo iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Nemčije, Španije, Francije, Finske, Italije, Latvije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Romunije in Velike Britanije, je povedal komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Ob tem je izpostavil, da še nimajo podatkov iz vseh članic in da se položaj spreminja, ter pozval k potrpežljivosti. Sodelovanje s Kitajsko je bilo po njegovih besedah doslej dobro.

Glede potovanj na Kitajsko je Lenarčič izpostavil, da so v komisiji svojim zaposlenim svetovali, da prekinejo ali preložijo vsa potovanja na Kitajsko, ki niso absolutno nujna. Odločitve glede omejitev potovanj so sicer v pristojnosti članic.

Prvi potrjen primer novega koronavirusa na Finskem

Na Finskem so danes potrdili prvi primer novega koronavirusa. Virus so diagnosticirali pri 32-letni turistki iz Kitajske, ki so jo sprejeli in izolirali v bolnišnici v mestu Rovaniemi na severu države, poročajo finski mediji.

Kitajka je pred petimi dnevi odšla z območja Wuhana, ki je žarišče izbruha novega virusa. Do prvega primera na Finskem so v Evropi potrdili osem primerov tega virusa, po štiri v Nemčiji in Franciji. Večje število sumov na okužbo je bilo ovrženih.

V Gorenju v preventivne ukrepe ob epidemiji virusa na Kitajskem

Kot so danes za STA povedali v Gorenju, je pred časom 15 od skupaj približno 50 Kitajcev, ki so zaposleni v Velenju, odpotovalo domov na Kitajsko na praznovanje novega leta, ki ga Kitajci praznujejo po lunarnem koledarju. V prihodnjih dneh se bodo vrnili v Velenje, ravnati pa bodo morali po navodilih - po prihodu v Slovenijo bodo morali ostati na svojih domovih in spremljati svoje zdravstveno stanje. Če se bodo v tednu, dveh pojavili kakršnikoli simptomi, se bodo morali javiti pristojni zdravstveni ustanovi, sicer pa se bodo lahko v 14 dneh vrnili nazaj v službo.

Preventivni ukrepi sicer veljajo za vse Gorenjeve podružnice po Evropi. Kot poudarjajo v podjetju, gre zgolj za preventivne ukrepe, v tem trenutku pa tudi ne beležijo nobenega primera obolevnosti za novim koronavirusom, ki je na Kitajskem zahteval že 132 življenj, število okuženih pa je naraslo na skoraj 6000. Primere okužb sicer beležijo tudi drugod po svetu.

Gorenje je v lasti Hisensa s sedežem v mestu Qingdao, ki je precej oddaljeno od Wuhana, od koder virus izvira. Težav za zdaj ni, je pa Gorenje vseeno vsaj do konca marca odpovedalo vse poslovne poti na Kitajsko, so še povedali v velenjski družbi.