Raziskava

Toliko časa traja, da prebavimo lego kocko

R.T.
1. 2. 2020, 14.59
Posodobljeno: 1. 2. 2020, 15.16
Deli članek:

Je vaš otrok zaužil lego kocko? V straniščno školjko poglejte po slabih dveh dneh.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Šest prostovoljcev je zaužilo glavo figurice lego kocke, da bi ugotovili, koliko časa tujek potuje po prebavnem traktu. Starši namreč kljub trudu, da bi otroke zavarovali, še vedno vsake toliko pripeljejo svojega malčka v bolnišnico, ker je snedel nekaj neprimernega. Mnogokrat je to priljubljena igrača.

Zdravniki, ki objavljajo medicinski blog Don't Forget the Bubbles, so se na pot nenavadnega testiranja odpravili, ko so ugotovili, da v strokovni literaturi obstaja mnogo študij o tem, kako dolgo v prebavnem traktu ostanejo kovanci (približno dva tedna), nobene pa ni bilo tem, kako dolgo v telesu ostane zaužita lego kocka, ki je prav tako mnogokrat po nesreči zaužita.

Vsak izmed raziskovalcev je tri dni pred zaužitjem opazoval svojo prebavo. Tako so ugotovili, kdo ima hitrejšo in kdo počasnejšo. Zatem so raziskovalci zaužili plastično igračo in počakali. Rezultat je pokazal, da se lego kocka v telesu zadrži krajši čas kot kovanci. Povprečje je bilo namreč 1,71 dneva.

Raziskavo je mogoče sicer aplicirati le na odrasle. Poleg tega se je pri enem izmed raziskovalcev pripetila manjša težava – lego kocka se ni nikoli pojavila v njegovem blatu. Z njim najverjetneje ne bo nič narobe, igrača pa se bo sčasoma izločila ali pa bo ostala ujeta v kakšni črevesni gubi.