Raziskave in razvoj

ZDA lovijo Kitajsko in Rusijo: milijarde dolarjev za nadzvočna orožja

B.K.
29. 1. 2020, 10.29
Posodobljeno: 29. 1. 2020, 10.30
Deli članek:

Ameriško ministrstvo za obrambo je začelo z agresivno širitvijo svojega programa za razvoj nadzvočnih orožij. Letos bodo testirali vsaj štiri vrste raket, ki lahko letijo s hitrostjo kar petkrat višjo od nadzvočne, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Obrambni minister Združenih držav Amerike Mark Esper je pretekli teden dejal, da bo obrambno ministrstvo za potrebe razvoja nadzvočnih in maneverskih raket namenilo pet milijard ameriških dolarjev iz svojega proračuna. Nadzvočno tehnologijo, katero razvijata tako Rusija kot Kitajska, je označil za del "velike tekme za premoč" s Kitajsko.

Po besedah Michaela Griffina, sekretarja na ministrstvu, odgovornega za raziskave in razvoj, naj bi Kitajska doslej izvedla dvajsetkrat več testiranj nadzvočnih orožij od ZDA, Rusija pa bi naj takšno orožje, ki obenem seže čez kontinent, že imela operativno.

Pentagon namerava do konca letošnjega leta opraviti testne lete nadzvočnih raket vsaj štirih različnih vrst. Do konca programa naj bi tako razvili nadzvočne rakete, ki bi jih lahko izstrelili iz zemlje, zraka in vode.

Nadzvočna orožja so "težka za ustaviti, lahko manevrirajo in so nepredvidljiva," je za Bloomberg dejal direktor za razvoj na ministrstvu Mark Lewis. "Težko jih je zaznati in nimaš dosti časa za odziv." Nekatera orožja bi lahko potovala celo v Zemljino atmosfero in od tam padla na izbrani cilj.

Orožje bodo razvijala ameriška orožarska podjetja Lockheed, Raytheon, Northrop Grumman in Dynetics.