noče sodelovati

Odvetnica žrtve posilstva: princ Andrew, prenehaj se igrati!

B.K.
29. 1. 2020, 09.05
Posodobljeno: 29. 1. 2020, 11.47
Deli članek:

Ameriška odvetnica, ki v zadevi Epstein predstavlja domnevne žrtve spolne zlorabe, je britanskega princa Andrewa pozvala, naj se preneha igrati igre in začne sodelovati v postopku.

Reuters
Princ Andrew

Britanski princ Andrew, Charlesov brat, znan tudi kot "princ zabav" in vojvoda yorški, je po prvih obtožbah, da je sodeloval v verigi spolnih zlorab mladoletnih deklet, ki jih je organiziral ameriški finančnik Jeffrey Epstein, potihnil. Ni se odzval niti na pozive odvetnikov, naj v preiskavi sodeluje in tako opere svoje ime. Ameriški tožilec Geoffrey Berman je dejal, da so od Andrewa dobili natanko "nič sodelovanja", čeprav so njegove odvetnike kontaktirali tako tožilci kot agenti ameriške federalne policije FBI.

Profimedia
Jeffrey Epstein leta 2015.

Zdaj ga je za kravato figurativno potegnila tudi Lisa Bloom, odvetnica, ki v postopku zastopa pet Epsteinovih domnevnih žrtev. Vojvodi yorškemu je sporočila, da naj "preneha z igranjem iger" in sodeluje pri preiskavi. "Smešno je, da sploh kdo, ki ima informacije, ne stopi naprej in odgovori na vprašanja," je prepričana Bloom. "Princ Andrew je sam obtožen spolnih zlorab, veliko časa pa je preživel z Jeffreyjem Epsteinom. Zato je čas, da konča z igranjem iger in naredi pravo stvar – odgovori na vprašanja."

Arhiv Svet24
Princ Andrew in propadli bančnik Epstein

Ameriško tožilstvo pa sicer jurisdikcije nad Andrewom nima, zato lahko nanj pritiskajo le medijsko. Andrew je sicer obtožen, da je leta 2001 spolno zlorabil takrat mladoletno Virginio Giuffre, ki mu jo je predstavil prav Epstein. Princ obtožbe zanika.