Na Kitajskem je sicer po informacijah ministrstva najmanj 150 Slovencev, ki so se doslej javili veleposlaništvu v Pekingu, vseh pa naj bi bilo na Kitajskem vsaj še enkrat toliko.

"Slovenci na Kitajskem ne sporočajo, da bi se kdo nahajal v kakšni težavni situaciji," je za STA dejal vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

Kot je pojasnil, ima veleposlaništvo kontakt s približno 150 in 160 Slovenci. Na Kitajskem je vsaj še enkrat toliko Slovencev, torej okrog 300, vendar pa, kot je dejal, zaenkrat z njihove strani ni bilo potrebe oziroma niso iskali stika s slovenskim veleposlaništvom.

Pri tem je Šter poudaril, da večina Slovencev živi v okolici Hongkonga in Šanghaja, gre predvsem za poslovneže, predstavnike slovenskih podjetij, in študente. Informacij, da bi bil kdo od slovenskih državljanov na najbolj kritičnem območju, ki je pod karanteno, za zdaj ni, je poudaril Šter.

Številne države pripravljajo evakuacijo svojih državljanov iz mesta Wuhan v provinci Hubei, kjer je novi virus izbruhnil. Na tem območju je več kot 50 milijonov ljudi, med njimi več tisoč tujcev, praktično odrezanih od sveta, saj so oblasti prekinile vse prometne povezave.

Xi: Kitajska vodi resen boj proti demonskemu virusu

Kitajski predsednik Xi Jinping je obljubil transparentnost pri informiranju javnosti o prizadevanjih za zajezitev virusa.

"Epidemija je demon in ne smemo dopustiti, da se ta demon skrije," je dejal Xi na srečanju z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom.

"Kitajska vlada je vselej zavzela odprt, transparenten in odgovoren pristop do pravočasnega objavljanja informacij o epidemiji notranji javnosti in drugim državam," je zagotovil Xi.

Kitajske oblasti so na svetovnem spletu deležne kritik, češ da se niso ustrezno odzvale na izbruh nove vrste koronavirusa, za katerim je do zdaj umrlo 106 ljudi, več kot 4500 je okuženih.

xi jinping si dzinping
Reuters
Kitajski predsednik Xi Jinping je obljubil transparentnost pri informiranju javnosti o prizadevanjih za zajezitev virusa.

Več visokih funkcionarjev je bilo tarča posmeha zaradi napak, ki naj bi jih naredili med odzivanjem na krizo, med njimi guverner province Hubei Wang Xiaodong. Ta pokrajina je žarišče izbruha novega virusa.

Po drugi strani strokovnjaki hvalijo hitrejši in bolj transparenten odziv kitajskih oblasti, kot je bilo v primeru izbruha virusa sars pred 18 leti.