Primer koronavirusa na Bavarskem

Okužila ga je ženska, ki ni kazala simptomov: v ponedeljek je bil še v službi, bil je v stiku z najmanj 40 ljudmi

G.G.
28. 1. 2020, 11.32
Posodobljeno: 28. 1. 2020, 14.34
Deli članek:

Na Bavarskem so potrdili, da je 33-letni moški okužen z novim koronavirusom.

Reuters
33-letni moški je nastanjen v bolnišnici Schwabing v Münchnu.
Tudi na Japonskem se je z virusom okužil moški, ki pred tem ni bil na Kitajskem, in sicer naj bi se okužil od kitajskih turistov, ki so na Japonsko prispeli iz Wuhana. Moški iz Nare, star približno 60 let, je ta mesec prevažal dve skupini turistov iz Wuhana, v soboto pa so ga hospitalizirali zaradi gripi podobnih simptomov.

Gre za prvi primer okužbe s človeka na človeka. Moškemu iz Starnberga, mesta 30 kilometrov jugozahodno od Münchna, je virus »podarila« Kitajka, ki je bila od 19. januarja na izobraževanju v nemškem podjetju Webasto. Pri njej so se značilni simptomi za ta nadležni koronavirus pojavili šele 23. januarja, ko se je z letalom vračala na Kitajsko.

Okuženi moški je v izolaciji v bolnišnici Schwabing, njegovo zdravstveno stanje pa je dobro. Ker je bil moški v ponedeljek še v službi, je potrebno preveriti tudi zdravstveno stanje njegovih sodelavcev. Po oceni bavarske ministrice za zdravje Melanie Huml je bil v stiku z najmanj 40 ljudmi v službi in družinskimi člani. Oblasti pa iščejo tudi osebe, ki so bile od 19. januarja v stiku z zgoraj omenjeno Kitajko.

 "Število okuženih bi se lahko še povečalo," je dejal vodja delovne skupine za nalezljive bolezni v uradu za zdravje in varnost hrane Martin Roth. Posebno pozornost namenjajo tudi vrtcu, v katerem ima okuženi Nemec otroke, poroča STA.

Novi koronavirus, ki povzroča virusno pljučnico, je bil doslej usoden že za 106 ljudi, število okuženih pa se je v enem dnevu skoraj podvojilo - trenutno je glede na navedbe kitajskih oblasti potrjenih primerov okužbe 4515.