Standard

Bruselj hoče enoten polnilec za vse telefone v EU, Apple protestira

B.K.
28. 1. 2020, 10.56
Posodobljeno: 28. 1. 2020, 10.58
Deli članek:

Evropska komisija bo pritisnila v smeri enotnega polnilca za vse mobilne telefone. Temu nasprotuje Apple, ki za svoje naprave uporablja drugačen polnilec kot ostali proizvajalci.

Shutterstock
USB 2.0 polnilec.

Za polnjenje mobilnih telefonov uporabljamo trenutno tri vrste polnilnih priključkov – USB 2.0, USB-C in Apple Lightning. A glede na informacije v dokumentu Evropske komisije, ki ga je na vpogled dobil časnik Financial Times, bo Bruselj od proizvajalcev zahteval, da uporabljajo samo en priključek za polnjenje.

Po mnenju Komisije bo en standardni polnilec znatno zmanjšal količino elektronskih odpadkov. Za korak k poenotenju so se sicer v Bruslju odločili že lani, a je ameriški proizvajalec mobilnikov Apple ostro protestiral. Za razliko od ostalih proizvajalcev, ki že leta uporabljajo USB 2.0 ali USB-C priključek, je Apple namreč ostal pri lastnem Lightning priključku, ki ga noče zamenjati. Applov polnilec je sicer tudi dražji od polnilcev, ki uporabljajo enega izmed USB priključkov. Stane približno 25 evrov.

Profimedia
Priključki - Apple lightning, USB 2.0 in USB-C.

Predlog Komisije se še ni poenotil glede tipa priključka, a najbrž bo šel v smeri priključka USB-C. Ukrepi za enoten evropski priključek polnilcev pa naj bi predstavili v drugi polovici letošnjega leta.