Trenutne razmere

Izdali orodje za spremljanje poteka širjenja koronavirusa po svetu

S.R.
28. 1. 2020, 09.53
Posodobljeno: 28. 1. 2020, 11.05
Deli članek:

Širjenje virusa po svetu je mogoče spremljati z interaktivnim zemljevidom, ki ga redno posodabljajo.

Johns Hopkins
Večina primerov je razumljivo skoncentriranih na Kitajskem.

Na centru CSSE (Center for Systems Science and Engineering) na Univerzi Johnsa Hopkinsa s sedežem v Baltimoru v ameriški zvezni državi Maryland so izdelali interaktivno orodje za spremljanje širjenja izbruha koronavirusa. Orodje redno posodabljajo z najnovejšimi podatki iz vseh držav po svetu, vključeni pa so potrjeni primeri okužbe z virusom, ki je najprej izbruhnil v kitajski provinci Wuhan, ter smrtne žrtve, ki so posledica okužbe z virusom. 

»Orodje smo izdelali, ker se nam zdi pomembno, da lahko javnost prek transparentnih virov podatkov razume, kakšne so razmere, povezane z izbruhom. S časom, ko jih zberemo več, bodo podatki pomembni tudi za raziskovalno skupnost,« je pojasnila vodja projekta Lauren Gardner. Uporabniki lahko podatke tudi brezplačno prenesejo na svoje računalnike, kar je posebej pomembno za raziskovalce, je še pojasnila. Statistika sicer temelji na podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), kitajske NHC (National Health Commission) in spletnega omrežja Ding Xiang Yuan, ki je namenjeno zdravstvenim delavcem in strokovnjakom s področja zdravstvenega varstva. 

Kot je razvidno s spletišča, je število potrjenih primerov po zadnjih podatkih že preseglo 4400, umrlo pa je 107 ljudi. Vse smrtne žrtve so zabeležili na Kitajskem. V Evropi so zaenkrat potrdili štiri primere okužbe, tri v Franciji in enega v Nemčiji. Interaktivni zemljevid je na voljo na tej povezavi.