al kajda

Islamistična skupina prepovedala prodajo plastičnih vrečk za enkratno uporabo

B.K.
28. 1. 2020, 08.48
Posodobljeno: 28. 1. 2020, 08.49
Deli članek:

Oborožena skupina, ki je pred leti prisegla Al Kajdi, se za okolje bori že več let.

Reuters
Pripadniki milice Al Šabab.

Al Šabab, islamistična skupina, ki deluje predvsem na območju Somalije v vzhodni Afriki, je na območjih, ki jih nadzoruje, prepovedala prodajo plastičnih vrečk za enkratno uporabo. Okoljevarstvenemu ukrepu so dodali še enega – prepoved izsekavanja ogroženih drevesnih vrst, poroča britanska televizija Sky News.

Milica je odločitev o okoljskih politikah sporočila po svoji radijski postaji Andalus. Regionalni vodja skupine Mohamed Abu Abdulah je dejal, da je skupina do te odločitve prišla, ker plastika povzroča "resno grožnjo" tako ljudem kot domačim živalim. Onesnaženje, ki ga povzroča plastika je uničujoče za vse okolje, je še dejal Abdulah.

Islamistične skupine so sicer večkrat zaskrbljene glede okoljskih sprememb. Lani je eden izmed talibanskih vodij Hibatulah Akundzada Afganistance pozval, naj posadijo več dreves, ker imajo ta "pomembno vlogo pri varovanju okolja, gospodarskem razvoju in olepševanju Zemlje." Leta 2016 pa je veja milice Al Šabab, ki deluje v Jemnu javno kritizirala ameriškega predsednika Baracka Obamo, ker se v svojem mandatu ni dovolj boril proti podnebnim spremembam.

Al Šabab, ki deluje predvsem v vzhodni Afriki, šteje med 7.000 in 9.000 oboroženih mož. Od leta 2014 ne nadzorujejo več večjih mest, so pa še vedno aktivni na podeželju. Skupina je odgovorna za več terorističnih napadov, zadnjega so izvedli lani oktobra v Mogadišu, v napadu pa je bilo ubitih 500 ljudi.