Deželne volitve

Salvini ni osvojil levičarske trdnjave

G.G./STA
27. 1. 2020, 15.09
Posodobljeno: 27. 1. 2020, 15.11
Deli članek:

Priljubljeni desno usmerjeni Matteo Salvini se je nadejal zmage na nedeljskih deželnih volitvah v Emiliji-Romanji. Ni mu uspelo.

Profimedia
Salvini se je moral ustaviti pri pohodu na Rim.
Italijo še pred poletjem čakajo deželne volitve v deželah Benečija, Ligurija, Toskana, Marke, Kampanja in Apulija.

Italijanska vladna koalicija je prestala preizkus, ki bi jo lahko strmoglavil. Kandidat Demokratske stranke (PD) Stefano Bonaccini je prejel 51,4 odstotka glasov, kandidatka Salvinijeve desne Lige Lucia Borgonzoni pa 43,6.

Odločilna za to, da se je tehtnica potem odločno nagnila na stran Bonaccinija, naj bi bila predvsem visoka volilna udeležba, ki je bila s 67 odstotki skoraj še dvakrat višja kot na zadnjih deželnih volitvah pred petimi leti, ko je bila 37-odstotna. Pomemben prispevek naj bi dalo tudi gibanje Sardin, ki se bori proti desničarskemu populizmu v Italiji.

Salvini je upal na ponovitev oktobrskega volilnega uspeha v Umbriji, v kateri je levica vladala 50 let. V Emilji-Romanji vlada že več kot 70 let. Salvini je danes povedal, da je ponosen na Borgonzonijevo: "Jasno je, da če bi volili na nacionalni ravni, bi desna sredina zmagala." V nedeljskem komentarju rezultatov vzporednih volitev je sicer dejal, da je bila "po 70 letih v Emiliji-Romanji vsaj prava tekma". 

Za prazno grožnjo  je Salvinijeve sobotne izjave označil vodja PD Nicola Zingaretti. "Demokratska stranka je branik demokracije pred Ligo, ki je skrajna sila," je povedal in glede poraza Gibanja pet zvezd povedal, da to potrjuje, da se v Italijo vrača dvopolni sistem med desnosredinskim in levosredinskim zavezništvom.

V Kalabriji zmagala zaupnica Berlusconija

Deželne volitve so v nedeljo sicer potekale tudi v Kalabriji na jugu države, kjer pa je gladko slavila desnosredinska kandidatka Jole Santelli, dolgoletna zaupnica nekdanjega premierja Silvia Berlusconija. Po preštetih skoraj vseh glasovih je osvojila 55,4 odstotka glasov.

51-letna odvetnica je vse od ustanovitve stranke leta 1994 članica Berlusconijeve Naprej Italija. Na volitvah v Kalabriji sta ji podporo izrekli Liga in postfašistična stranka Bratje Italije. Kandidat levice Callipo Filippo je osvojil 30,1 odstotka, kažejo rezultati volitev.