Virus

Sum na okužbo s koronavirusom tudi v Celovcu

S.R./STA
27. 1. 2020, 08.30
Posodobljeno: 27. 1. 2020, 15.33
Deli članek:

Na Dunaju so danes ovrgli oba prva suma okužbe z novim koronavirusom iz Kitajske, a so se pojavili trije novi primeri. Število žrtev izbruha novega virusa na Kitajskem se je sicer povzpelo na 80.

Reuters
Iz dunajskega kliničnega centra pojasnjujejo, da sta bolnici dobro in nista huje bolni.

Kitajska državljanka, ki so jo v nedeljo zvečer sprejeli v bolnišnico, ni okužena z novim koronavirusom. Hkrati sta se danes dopoldan pojavila dva nova suma pri avstrijskih državljanih, ki sta se vrnila s Kitajske. Nov sum okužbe so zabeležili tudi v Celovcu.

Obe pacientki, kitajski državljanki, pri katerih so sumili, da bi lahko šlo za okužbo z novim koronavirusom, sta po navedbah iz dunajske bolnišnice dobro in nista huje bolni. Pri drugem primeru suma je šlo za kitajsko državljanko, ki živi v Avstriji in je bila na počitnicah na Kitajskem. V prvem primeru je šlo za kitajsko stevardeso. 

Pri novih dveh sumih gre za moškega in žensko, oba sta državljana Avstrije, ki sta se danes dopoldan ločeno sama odpravila na eno od dunajskih bolnišnic. Oba sta po vrnitvi iz Kitajske dobila vročino in kašljata. Sedaj sta v bolnišnici v izolaciji. Ni še znano, ali sta se med potovanjem na Kitajskem mudila tudi v provinci Hubei, od koder se je virus začel širiti. 

Nov sum okužbe so danes popoldne zabeležili tudi v Celovcu, kjer so eno osebo dali v izolacijo. Več informacij zaenkrat ni znanih, ali je oseba res okužena z novim koronavirusom, pa naj bi bilo znano v torek dopoldne.

Število žrtev narašča 

Oblasti v provinci Hubei, ki je žarišče izbruha nove vrste koronavirusa, so danes sporočile, da je za virusom umrlo še 24 ljudi, zabeležili pa so 371 novih primerov okužbe. Skupaj z najnovejšimi podatki iz Hubeija je število potrjenih primerov novega virusa po vsej državi več kot 2300. 

Kitajska vlada je medtem sporočila, da je podaljšala praznike ob kitajskem novem letu do 2. februarja, s čimer želi zajeziti širjenje virusa. Prazniki, med katerimi se odpravi na pot več sto milijonov Kitajcev, naj bi se sicer končali v četrtek. 

Kitajski premier Li Keqiang je danes prvič obiskal mesto Wuhan, kjer so konec lanskega leta zabeležili prvi primer novega virusa. Kot je sporočila vlada v Pekingu, je Li, ki je bil oblečen v modro zaščitno obleko, na obrazu pa je imel masko, v 11-milijonskem mestu pregledal in vodil prizadevanja za vzpostavitev nadzora nad virusom. 

V Wuhan so danes poslali tudi dodatno zdravstveno osebje. Oblasti so v mesto napotile 959 zdravstvenih ekip iz sedmih provinc in sedem dodatnih nadzornih ekip. Bolnišnice v Wuhanu so polne ljudi, ki potrebujejo zdravniško pomoč, zdravniki in medicinske sestre pa delajo neprekinjeno. 

Mongolija je medtem zaprla mejo s Kitajsko za vozila in pešce. Poleg tega bodo do nedelje zaprti vrtci, šole in univerze. V Mongoliji do zdaj niso zabeležili še nobenega primera novega koronavirusa. V Wuhanu študira 31 mongolskih študentov, ki naj bi se danes s pomočjo kitajskih oblasti vrnili v domovino.