Svet

FOTO: Iraške varnostne sile proti protestnikom uporabile solzivec in prave naboje

A.S./STA
25. 1. 2020, 20.45
Deli članek:

Iraške varnostne sile so danes posredovale proti protestnikom na ulicah in trgih Bagdada, ki že mesece zahtevajo politične spremembe. Prišlo je tudi do spopadov med stranema. Zaradi obsežnega posredovanja se med protestniki krepi strah pred popolnim zatrtjem protestov, ki jim je v petek podporo odrekel vplivni klerik Moktada Sadr.

Reuters
Po navedbah zdravstvenih delavcev je bilo ranjenih najmanj 19 ljudi.

Varnostne sile so v jutranjih urah v prizadevanjih, da bi izpraznile protestne tabore po vsem mestu in odstranile cestne barikade, proti protestnikom uporabile solzivec in prave naboje. Pri tem je bilo po navedbah zdravstvenih delavcev ranjenih najmanj 19 ljudi. Izbruhnili so tudi spopadi med skupinami protestnikov in varnostnimi silami.

Oblasti so sporočile, da jim je uspelo doslej ponovno prevzeti nadzor nad mostom Ahrar, enem od žarišč več mesecev trajajočih protivladnih protestov, kjer so pogosto izbruhnili spopadi. Protestnike so pregnali tudi s trga Tajaran in avtoceste Mohamad Kasim, kjer so ta teden s protestnim sedenjem zahtevali uveljavitev reform.

V glavni protestni tabor na trgu Tahrir jim medtem še ni uspelo vstopiti. Določen del tamkajšnjih protestnikov naj bi sicer sam odšel po pozivu vplivnega populističnega klerika Moktade Sadra, ki je znan po hitrem menjavanju političnih stališč.

Reuters
Varnostne sile so v jutranjih urah v prizadevanjih, da bi izpraznile protestne tabore po vsem mestu in odstranile cestne barikade, proti protestnikom uporabile solzivec in prave naboje.

Po izbruhu protivladnih protestov oktobra lani jim je denimo naznanil svojo podporo in celo pozval vlado k odstopu, čeprav nadzira največji strankarski blok v parlamentu in več vodilnih položajev v državi.

Minuli teden pa je nato pozval k ločenemu shodu, na katerem naj bi pozivali k odhodu ameriških vojakov iz Iraka. V petek se je njegovemu pozivu v Bagdadu odzvalo na tisoče ljudi. Sadra ni bilo, je pa pozdravil visoko udeležbo in naznanil, da ne bo več vpleten v protivladno kampanjo.

Reuters
Prišlo je tudi do spopadov med stranema.

Kmalu po tej najavi so iz mest po celi državi začela prihajati poročila o podiranju protestnih taborov. Ponoči so varnostne sile vdrle v tabor v mestu Basra na jugu države in na silo razgnale tam zbrane ljudi.

Protestniki sicer na protestih, ki trajajo od oktobra, med drugim pozivajo k novim volitvam v skladu s spremenjeno volilno zakonodajo. Zahtevali so tudi, da koruptivni politiki in tisti, ki so odredili nasilje nad protestniki, za svoja dejanja odgovarjajo.

V nasilju, povezanem s protesti, je bilo doslej ubitih več kot 470 ljudi.