Francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn je na novinarski konferenci povedala, da so en primer okužbe potrdili v okolici Pariza in enega v Bordeauxu. Zagotovila je, da bodo storili vse, da omejijo širjenje virusa. Ministrica je dodala, da imata oba bolnika virusno pljučnico in da sta oba nedavno prišla iz Kitajske.

Pojasnila je, da se je 48-letni bolnik v Bordeauxu vrnil iz kitajskega mesta Wuhan, kjer je virus konec lanskega leta izbruhnil. Od četrtka je v karanteni. Po vrnitvi v Francijo je bil v stikih z več kot desetimi ljudmi. Dodala je, da je kitajskega porekla, da pa živi v kraju Gironda na območju Bordeauxa. Glede bolnika iz okolice Pariza pa ima malo podatkov, je pojasnila in dodala, da se je tudi on vrnil iz Kitajske.

Virus na Kitajskem zahteval nova življenja, še naprej se širi

Na Kitajskem je zaradi novega koronovirusa umrlo še 15 ljudi, tako da je zahteval že 41 življenj. Večje je tudi število okuženih, danes poročajo o okoli 1300. V boju proti širjenju virusa so oblasti izolirale že skupno 18 mest, kjer živi 56 milijonov ljudi. Odredili so ukrepe po vsej državi za odkrivanje okuženih na letalih, vlakih in avtobusih.

Iz nacionalne zdravstvene komisije so danes sporočili, da bodo na postajah postavili posebna mesta za preverjanje morebitnih obolelih in da bodo vse, za katere bodo sumili, da imajo virusno pljučnico, takoj prepeljali v bolnišnico.

V mesto Wuhan, kjer je virus 31. decembra lani izbruhnil, je kitajska vojska poslala še 450 zdravstvenih delavcev, potem ko je v to 11-milijonsko mesto v petek poslala več deset zdravnikov.

Prvi primer okužbe potrdili tudi v Avstraliji

Prvi primer okužbe so danes potrdili v Avstraliji. Gre za bolnika v bolnišnici v Melbournu, ki se je iz Kitajske vrnil minuli teden, poroča britanski BBC.

Prve primere okužbe so potrdili tudi v Maleziji. Povedali so, da gre za tri kitajske državljane iz Wuhana, ki so na počitnicah v Maleziji, kamor so prišli preko Singapurja. Vsi so v bolnišnici in v stabilnem stanju, poroča portal Deutsche Welle.

Primere okužb so doslej potrdili tudi v ZDA, na Japonskem, v Filipinih, Južni Koreji, Tajvanu, na Tajskem, v Vietnamu, Savdski Arabiji, Singapurju, Hongkongu, Macau ter Nepalu.