Svet

Podpisan sporazum o izstopu Velike Britanije iz EU

G.G./STA
24. 1. 2020, 09.29
Posodobljeno: 24. 1. 2020, 09.37
Deli članek:

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta podpisala sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Reuters
Charles Michel in Ursula van der Leyen

"S Charlesom Michelom sva ravnokar podpisala sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, s čimer sva odprla pot ratifikaciji v Evropskem parlamentu," je na Twitterju zapisala von der Leynova.

Michel je prav tako na Twitterju zapisal, da sta s predsednico komisije podpisala sporazum o brexitu. "Stvari se bodo zagotovo spremenile, vendar pa bo naše prijateljstvo ostalo. Začenjamo novo poglavje kot partnerji in zavezniki," je sporočil. "Nestrpno pričakujem, da bomo skupaj pisali to novo stran," je dodal.

Ločitveni sporazum pokriva pravice državljanov, finančno poravnavo in vprašanje meje na irskem otoku ter opredeljuje prehodno obdobje, ki bo trajalo do konca leta 2020 in ga je mogoče podaljšati za največ dve leti.

Zdaj ga mora ratificirati še Evropski parlament, ki bo to predvidoma storil v sredo. Nato bodo v četrtek dogovor potrdili še veleposlaniki držav članic pri EU, tako da bo lahko Združeno kraljestvo unijo zapustilo z dogovorom v petek, 31. januarja, so sporočili z Evropskega sveta.

Postopek potrjevanja v Veliki Britaniji se je zaključil že v četrtek, ko je britanska kraljica Elizabeta II. podpisala zakon o izstopnem sporazumu. Britanski parlament je zakon, s katerim so sporazum uzakonili, dokončno potrdil v sredo.

Po brexitu bo sledilo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem bo Združeno kraljestvo ohranilo vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik. Zato bo tudi moralo spoštovati vso evropsko zakonodajo, ne bo pa sodelovalo pri odločanju. V prehodnem obdobju morata strani doseči dogovor o prihodnjih odnosih.