Šale o Putinu

Komik ni čakal, da ruski policisti potrkajo na njegova vrata

G.G.
24. 1. 2020, 09.05
Posodobljeno: 24. 1. 2020, 09.17
Deli članek:

Ruski komik Aleksandr Dolgopolov je zapustil Rusijo, saj se boji, da bi ga lahko zaradi nastopov prijela policija.

YouTube
Aleksandr Dolgopolov je raje odšel iz Rusije. Vrnil se bo le, če bo ocenil, da je varno.

Lanski februar je 25-letni Dolgopolov nastopil v manjšem lokalu v Sankt Peterburgu, kjer je postregel tudi s šalo na račun ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovih privržencev. »Naši prebivalci so razdeljeni na dva tabora. Na eni strani so tisti, ki podpirajo Putina, na drugi pa tisti, ki znajo brati, pisati in logično sklepati,« je bil hudomušen Dolgopolov, ki je v nadaljevanju povedal nekaj pikrih tudi o Jezus in devici Mariji.

Posnetek tega nastopa je pristal na YouTubu. Nedavno je notranje ministrstvo odredilo preiskavo, ker naj bi prejelo pritožbe, da komik s svojim nastopom verska čustva. Ni jasno, ali se žalitev nanaša zaradi domnevnega »zasmehovanja« pravoslavnega boga ali predsednika države. V Rusiji od leta 2013 velja zakon, v skladu s katerim vsakemu, ki žali verska čustva, grozi do tri leta zaporne kazni ter do 500.000 rubljev (7300 evrov) denarne kazni.

Dolgopolov ni čakal, da potrkajo na njegova vrata. »Prispeli smo. Na varnem smo. Hvala za podporo,« je včeraj objavil na instagramu, v pogovoru za BBC pa zaradi svoje varnosti ni želel izdati, kam v tujino se je zatekel. Pravi, da ni pričakoval, da bodo njegove nedolžne šale imele takšen učinek. Da je zadeva resna, je ugotovil pred nekaj dnevi, ko je pred njegovim nastopom v Moskvi »nek lik« začel intenzivno spraševati njegove sodelavce, zaradi česar so nato odpovedali nastop.