Prekletstvo progerije

Kakšna preobrazba! 15-letnica z obrazom 60-letnice je "znova rojena"

R.T.
23. 1. 2020, 19.52
Posodobljeno: 23. 1. 2020, 20.43
Deli članek:

Sošolci so jo zbadali, se ji posmehovali, saj je bil njen obraz podoben obrazu starejše ženske.

Shenyang Sunline Plastic Surgery Hospital
Pred (levo) in po operaciji.

15-letnica je že ob rojstvu prizadela progerija ali Hutchinson-Gilfordov sindrom progerije, izjemno redka bolezen, ki zaradi mutacije gena povzroča hitrejšo delitev celic, kar pripelje do njihovega umiranja in pripelje do prehitrega staranja. Na srečo je 15-letnico prizadela le "delna" progerija, ekspresno se stara le njena koža, ne pa njeni notranji organi, so sporočili iz bolnišnice Shenyang Sunline Plastic Surgery Hospital, kjer so opravili operacijo, ki ji je vrnila mladost na obraz

S pomočjo dobrotnikov, ki so začeli z akcijo zbiranja denarja, je njena družina zbrala več kot 20 tisoč evrov. Ekipa 10 kirurgov, treh anestezistov in petih medicinskih sester je za delo poprijela 29. decembra lani. Odrezali so skoraj 70 centimetrov odvečne kože, popravili so ji nos, usta in obrvi. Skupni znesek operecije je znašal priblžno 60 tisoč evrov, vodstvo bolnišnice pa se je odreklo plačilu. V dobrodelni akciji zbranih 20 tisoč evrov bodo porabili za okrevanje 15-letnice in plačilo njenega nadaljnega šolanja.

Shenyang Sunline Plastic Surgery Hospital
Presrečna najstnica.

V ponedeljek je bolnišnica na posebnem dogodku javnost seznanila z rezultatom operacije. 15-letnica je šele takrat prvič videla svoj obraz. "Danes je najsrečnejši dan v življenju moje hčere," je prva dejala njena mati, saj so najstnico od sreče oblile solze. "Nihče se ni hotel igrati z mano, le golobom ni bilo mar za moj izgled," je kasneje razlagalo "na novo rojeno" dekle, ki so jo v osnovni šolo pogosto zamenjavali za starše ali stare starše učencev.

Najstnica bo dva tedna še okrevala v domači oskrbi, nato pa bo ponovno sedla v šolske klopi.