Bolezen

Doslej so poročali o devetih smrtnih žrtvah novega virusa, zdaj se je število povzpelo na 17

J.P./STA
22. 1. 2020, 16.26
Posodobljeno: 22. 1. 2020, 16.30
Deli članek:

Število smrtnih žrtev zaradi novega virusa se je na Kitajskem povzpelo na 17. Žarišče virusa je prav v prestolnici omenjene province Wuhan.

Reuters
Kitajske oblasti so ta teden potrdile, da se virus lahko prenaša tudi med ljudmi, za primarni vir izbruha pa veljajo živali.

Doslej so primere novega virusa zabeležili tudi zunaj Kitajske, v Evropi zaenkrat še ne. Ravno v torek so prvi primer potrdili v ZDA, kjer je zbolel moški po vrnitvi iz Wuhana.

Lahko se prenaša tudi med ljudmi

Doslej so iz Kitajske poročali o devetih smrtnih žrtvah novega virusa.

Kitajske oblasti so ta teden potrdile, da se virus lahko prenaša tudi med ljudmi, za primarni vir izbruha pa veljajo živali, saj je bolezen izbruhnila na eni od tržnic v mestu Wuhan, na kateri prodajajo ribe in divjačino.

Tako na Kitajskem kot v več drugih državah si prizadevajo omejiti širjenje bolezni, ki povzroča pljučno obolenje. Prisotna je toliko večja zaskrbljenost pred širjenjem virusa, ker se ljudje ta teden ob kitajskem novem letu množično odpravljajo na pot.

Nova vrsta koronavirusa je povzročila preplah zaradi podobnosti z virusom sars, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem.