Pod vplivom duhov

Otroci spregovorili o grozi, ki so jo prestajali na osamljeni kmetiji

G.G.
22. 1. 2020, 11.41
Posodobljeno: 22. 1. 2020, 15.28
Deli članek:

Na sodišču so zaslišali otroke, ki jih je 67-letni Nizozemec Gerrit-Jan van Dorsten skoraj desetletje zadrževal, pretepal in spolno zlorabljal na kmetiji v vasi Ruinerwold na Nizozemskem.

Facebook/John Eagles
Van Dorsten se je skrival pod psvedonimom John Eagles. Na fotografiji med vadbo tai chija.

Skrivnosti na posestvu groze so se postopno začele razkrivati oktobra lani, ko je eden izmed šestih obtoženčevih sinov, 25-letni Jan Zon van Dorsten, zakorakal v gostilno v Ruinerwoldu in krčmarju zaupal, da je zbežal in da potrebuje pomoč, saj da je njegova družina ujeta na bližnji kmetiji.

V začetku tedna je tožilstvo zaslišalo otroke. Vsi so povedali, da so bili fizično kaznovani, kadar je njihov oče ocenil, da so »pod vplivom duhov«. »Izganjanje negativnih sil« se je začelo že, ko so otroci dopolnili štiri ali pet let, je poročala tožilka Diana Roggen. Gerrit-Jan van Dorsten je otroke pretepal z rokami, s palico, vlekel jih je za lase, včasih pa jih je prisilil, da so po več ur ždeli v kadi z ledeno mrzlo vodo. V določenih trenutkih »svete jeze« je obtoženi otroke davil, tako dolgo, da so padli v nezavest, je nadaljevala tožilka in najhujšo grozo prihranila za konec. Najstarejše otroke je oče med letoma 2004 in 2008 večkrat prisilil v spolne odnose, torej jih je spolno zlorabil. To je argumentiral na skrajno sprevržen način. V telesa otrok naj bi se naselil »ženski duh, duh njihove matere«, zato naj bi bilo povsem legitimno, da on kot mož spolno občuje z njimi.

Reuters
Policisti so ob hiši našli koze, gosi in druge živali.

Pričevanja otrok, večina jih je danes polnoletnih, se ujemajo z dnevniškimi zapiski obtoženega Van Dorstena, ki po nezdravljeni kapi iz leta 2014 leži neodziven v bolnišnici. 

Zaenkrat tožilstvo še ni javno spregovorilo o vlogi van Dorstenovega pajdaša, Avstrijca Josefa Brunnerja, ki je tudi živel na kmetiji. Oba sta obtožena nezakonitega odvzema svobode, ogrožanja življenja drugih, goljufije in pranja denarja.