Davos

Vučić: največ sem poslušal pritožbe o našem oboroževanju

B.K.
22. 1. 2020, 11.18
Posodobljeno: 22. 1. 2020, 15.26
Deli članek:

Srbski predsednik se je udeležil Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Na njem je slišal največ očitkov o srbskem nakupu ruskega orožja, poroča portal Euractiv.

Reuters
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in srbski predsednik Aleksandar Vučić na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v torek novinarjem dejal, da je med največkrat izrečenimi očitki na račun Srbije v Davosu bila pritožba o srbskem nakupu ruskega orožja. Srbija je namreč nedavno od Rusije kupila ruski protiletalski sistem Pancir. Vučić naj bi na očitke odgovoril, da je bil namen nakupa obramba ozemlja, sogovornikom pa naj bi povedal, da bi lahko Srbija kupila tudi zmogljivejše ruske protiletalske sisteme kot sta S-300 in S-400, a so se raje zadržali.

"Ne kupujemo napadalnega orožja in ne kupujemo zgolj od Rusije. Nočemo pa biti lahek plen za nekoga, kot smo to bili v preteklosti," je Vučić dejal na okrogli mizi, na kateri je sodeloval.

Profimedia
Ruski protiletalski sistem Pancir.

Vučić je ob tem povedal še, da je sogovornike spraševal, ali bi bila Srbiji odprta pot do vstopa v Evropsko unijo, če bi bil dosežen kompromis glede Kosova. "Nisem dobil jasnega odgovora," je dejal srbski predsednik.

Spremembe zakonodaje za majske volitve

Čez tri mesece bodo v Srbiji sicer parlamentarne volitve. Poslanska skupina Vučićeve Srbske napredne stranke je ob tem v parlamentarni postopek vložila predlog spremembe volilnih zakonov za parlamentarne in lokalne volitve. Predlagajo znižanje volilnega praga za vstop v srbski parlament in lokalne skupščine s sedanjih petih na tri odstotke. Po pričakovanjih naj bi parlament predlagane spremembe obravnaval v februarju.