Sodba

Prizadevanja za razpustitev tajske opozicijske stranke splavala po vodi

B.K./STA
21. 1. 2020, 15.40
Posodobljeno: 21. 1. 2020, 15.41
Deli članek:

Tajsko ustavno sodišče je danes zavrnilo zahtevo za razpustitev opozicijske stranke Naprej prihodnost, ker naj bi poskušala strmoglaviti monarhijo. Sodišče je presodilo, da za to ni dovolj dokazov.

Profimedia
Thanathorn Juangroongruangkit

Zahtevo za razpustitev stranke, ki velja za eno najglasnejših nasprotnic tajske vojske in monarhije, je julija lani vložil odvetnik Natthaporn Toprayoon, ki je trdil, da vodstvo stranke krši 49. člen ustave, ki prepoveduje dejanja, katerih cilj je strmoglavljenje monarhije.

"Moj namen ni razpustitev stranke," je pred razglasitvijo odločitve ustavnega sodišča zatrdil Natthaporn. "Želim, da družba ve, da sem uspešno opravil svoj del. Želim, da ljudje spoznajo, da smo vsi Tajci in moramo zaščititi monarhijo zato, ker danes lahko živimo zaradi monarhije," je dejal odvetnik.

V tožbi je tudi trdil, da logotip stranke - na glavo obrnjen trikotnik - spominja na simbol iluminatov, skrivnostne združbe, ki si po trditvah zagovornikov teorij zarote želijo zavladati svetu.

Na sedežu stranke so razglasitev sodbe pozdravili z navdušenjem, njeni podporniki pa so vzklikali "naj živi demokracija" in "dol z diktaturo".

Stranka Naprej prihodnost, ki jo vodi mladi milijarder Thanathorn Juangroongruangkit, je na parlamentarnih volitvah marca lani zasedla tretje mesto. Njeno vodstvo je večkrat zanikalo obtožbe, da si prizadeva za strmoglavljenje monarhije.

Leta 2018 ustanovljena stranka ima podporo predvsem med mladimi Tajci in je trn v peti trenutni vladi, ki je tesno povezana z vojsko.