Razprava

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovana pod vprašajem

B.K./STA
21. 1. 2020, 14.52
Posodobljeno: 21. 1. 2020, 14.56
Deli članek:

Koalicija se danes usklajuje o predlogu in dopolnilih k zakonu za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a dogovora še ni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Koalicija se danes usklajuje o vložitvi dopolnil k predlogu zakona, o katerem bo Državni zbor prihodnji teden opravil tretjo obravnavo. LMŠ je pripravila predlog dopolnil, ki jih javnosti za zdaj še ni razkrila. A pod njimi gotovo ne bodo podpisane vse koalicijske partnerice, vsaj ne SD in SMC.

V LMŠ namreč podpirajo predloge dopolnil Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), med drugim tudi za zvišanje obveznega pavšalnega prispevka na 31,1 evra, zato je v tej smeri pričakovati dopolnilo. Neuradno je govora o znesku 32 evrov.

Odločno je danes nastopila SD, ki pričakuje podporo svojemu predlogu dopolnila za uvedbo solidarnostne in progresivne lestvice. "V SD ne pristajamo na zmanjševanje obsega storitev, zato je treba zagotoviti dovolj sredstev, da bomo obseg košarice pravic, ki jo imamo danes, zagotavljali tudi v prihodnje," je poslanka SD Bojana Muršič. Po njenih besedah je tudi žalostno, da ne razpolagajo z izračuni, koliko denarja je potrebnega za zdravstveno zavarovanje, saj analiz, kot kaže, na ministrstvu za zdravje ni.

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič je povedal, da so dopolnila, ki jih pripravlja LMŠ, preučili in se odločili, da jih ne bodo sopodpisali. "Dejstvo pa je, da dopolnila govorijo o tem, da se obveznosti ZZZS do izvajalcev, ki so zapadle do konca leta, poravnajo iz proračuna. To pa po naših informacijah za zdaj ni usklajeno z ministrstvom za finance," je pojasnil Zorčič. V končni fazi po njegovih navedbah to tudi pomeni, da niso več pri ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, ampak pri prenosu.

SAB bo predlog podprla

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper pa je dejala, da usklajevanja še potekajo. Za SAB je pomembno, da ukinitev dopolnilnega zavarovanja poteka tako, da ne ogrozijo zdravstvenega sistema in niti proračuna. Po njenih besedah sta oba resorja v domeni LMŠ, SAB pa bo podprla predlog, ki ga bo dala LMŠ. Torej najverjetneje tudi za morebitno zvišanje prispevka na 32 evrov.