Zaušnica

Avstrija zagrozila z izstopom iz skupine za uvedbo davka na finančne transakcije

B.K./STA
21. 1. 2020, 13.48
Posodobljeno: 21. 1. 2020, 18.43
Deli članek:

Avstrija grozi z odhodom iz skupine držav, ki želijo uvesti sporni davek na finančne transakcije, ker trenutni predlog zanjo ni sprejemljiv. To bi bila huda zaušnica za projekt, ki je že leta v slepi ulici.

Thinkstock
Avstrija bi davek sicer podprla, a le če bo nov predlog šel v smeri, ki ne bo kaznoval realne ekonomije.

Trenutni predlog, ki ga je pripravila Nemčija, za Avstrijo ni sprejemljiv. Če ne bo novega predloga, bo zapustila skupino, je zagrozil avstrijski finančni minister Gernot Blümel danes ob prihodu na zasedanje finančnih ministrov EU v Bruslju.

Avstrijski minister nemškemu predlogu očita, da kaznuje realno ekonomijo in koristi finančnim špekulantom, kar je ravno nasprotno od njegovega izvornega namena. Izpostavlja, da je bil prvoten predlog Evropske komisije dober, a se je v minulih letih nekoliko izgubil.

Če bi Avstrija izstopila iz skupine, bi v njej ostalo le še devet držav, kar je najmanjše še dovoljeno število držav za izvedbo tega projekta v okviru mehanizma okrepljenega sodelovanja.

Uvedba davka na finančne transakcije je bila sprva, na vrhuncu finančne krize, predvidena v celotni uniji. Evropska komisija ga je predlagala leta 2011. A ker članicam ni uspelo doseči zahtevanega soglasja, so se zanj odločile le voljne države v okviru mehanizma okrepljenega sodelovanja.

Pomisleke izrazila tudi Slovenija

V prvotni skupini enajstih držav za uvedbo davka v okviru okrepljenega sodelovanja so bile Avstrija, Francija, Nemčija, Belgija, Portugalska, Grčija, Španija, Italija, Slovaška, Estonija in Slovenija. Nato je izstopila Estonija. V minulih letih so sicer pomisleke izražale tudi Slovenija, Slovaška in Belgija.

Zagovorniki davka izpostavljajo zlasti argumenta pravične delitve bremen in povečanja odgovornosti finančnega sektorja, ki velja za glavnega krivca za krizo. Nasprotniki pa opozarjajo predvsem na beg kapitala in investicij v davčno ugodnejša okolja.