Svet

Travme bodo začeli zdraviti s 'plesno drogo'

B.K.
21. 1. 2020, 11.35
Posodobljeno: 21. 1. 2020, 22.06
Deli članek:

Ameriški zdravniki bodo v določenih klinikah začeli post-travmatski stresni sindrom zdraviti z metilendioksimetamfetaminom (MDMA), učinkovino, ki jo vsebuje tudi plesna droga ekstazi, na svoji spletni strani piše ameriško Multidisciplinarno združenje za psihedelične študije (MAPS).

Profimedia
Tabletke ekstazija so priljubljene med rekreativnimi uživalci drog, predvsem zaradi stimulativnih učinkov in občutka sreče.

Dolga leta je raziskovanje psihoaktivnih snovi bilo omejeno ali celo prepovedano. V Združenih državah Amerike, kjer so bile omejitve med strožjimi, so jih v zadnjih letih malce omilili. Dognanja novih raziskav pa bodo začeli uporabljati tudi v zdravstvu.

Ameriška Administracija za hrano in zdravila (FDA) je namreč dovolila razširjen dostop do učinkovine MDMA, za potrebe psihoterapije pri pacientih s hujšo obliko post-travmatskega stresnega sindroma. Učinkovina, ki se kot psihoaktivna droga na črnem trgu prodaja že desetletja, je  v raziskavi leta 2014 pokazala potencial za hitro in učinkovito zdravljenje depresij, povezanimi s preteklimi travmami.

Pacienti bodo do posebne psihoterapije lahko zaenkrat dostopali v desetih klinikah po državi, na čakalni listi pa jih je še več kot sto. Zaenkrat so zdravstvene oblasti terapijo z MDMA odobrile 50 pacientom.