Pobeg

VIDEO: Iz zapora skozi »glavna vrata« odkorakalo najmanj 75 zapornikov

S.R.
20. 1. 2020, 13.54
Posodobljeno: 20. 1. 2020, 14.05
Deli članek:

Paragvajske oblasti so prepričane, da so zapornikom pri pobegu pomagali pazniki.

Reuters
Fotografija je arhivska.

Iz paragvajskega zapora v mestu Pedro Juan Caballero na meji z Brazilijo je pobegnilo najmanj 75 zapornikov, vključno s pripadniki najmočnejšega brazilskega mamilarskega kartela Primeiro Comando da Capital (PCC). Oblasti so prepričane, da so imeli zaporniki pri pobegu pomoč zaporniškega osebja. V zaporu so sicer našli ozek in dobro skrit tunel, ki so ga izkopali zaporniki, v eni od celic pa več sto vreč peska, a naj bi po navedbah ministra za notranje zadeve Euclidesa Aceveda šlo le za krinko, večina zapornikov pa naj bi v manjših skupinah iz zapora odkorakala kar skozi glavna vrata. 

»Gre za operacijo, ki je trajala nekaj dni, in ni mogoče, da se osebje tega ne bi zavedalo ... očitno je šlo za plačan načrt,« je pojasnila paragvajska ministrica za pravosodje Cecilia Perez. Dodala je, da so oblasti že prej prejele informacije, da je v načrtu pobeg. Direktorja zapora Christiana Gonzaleza in še šest članov zaporniškega osebja so že odpustili in jih aretirali.

Kriminalna združba PCC je sicer dejavna v večjem delu Južne Amerike, zlasti v Braziliji, Paragvaju, Boliviji in Kolumbiji. Ponaša se s skoraj 30.000 člani, njena glavna dejavnost pa je promet z orožjem in drogo.