Srečanje

Johnson potrkal na Putinovo vest

J.P./STA
19. 1. 2020, 19.38
Posodobljeno: 19. 1. 2020, 19.41
Deli članek:

Britanski premier Boris Johnson se je danes ob robu konference o Libiji v Berlinu srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Profimedia
Boris Johnson in Vladimir Putin sta staknila glavi.

Boris Johnson je ruskega predsednika opozoril, da normalizacije dvostranskih odnosov ne bo, dokler Rusija ne bo ustavila destabilizirajočih dejavnosti, ki ogrožajo Veliko Britanijo in njene zaveznike ter spodkopavajo varnost britanskih državljanov in kolektivno varnost, so sporočili z Downing Streeta.

Ponovil je tudi britansko stališče glede napada v Salisburyju leta 2018, v katerem sta bila bivši ruski dvojni agent Sergej Skripal in njegova hči Julija zastrupljena s kemičnim orožjem. Britanske oblasti so za napad obtožile Rusijo.

Na Downing Streetu so napad označili za "brezobzirno uporabo kemičnega orožja in predrzen poskus umora nedolžnih ljudi na britanskem ozemlju".

O srečanju so poročali tudi ruski mediji, ki so navedli, da je Vladimir Putin z Johnsonom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen govoril o dvostranskih odnosih kot tudi o mednarodnih vprašanjih, vključno z razmerami v Libiji.