Nasilje

V raketnem napadu ubitih več deset jemenskih vojakov

J.P./STA
19. 1. 2020, 10.42
Posodobljeno: 19. 1. 2020, 10.42
Deli članek:

V napadu z raketami in brezpilotnim letalnikom na mošejo v provinci Marib v osrednjem delu Jemna je bilo v soboto ubitih najmanj 75 jemenskih vojakov.

Profimedia
Hutiji zaenkrat niso prevzeli odgovornosti za napad (fotografija je arhivska).

Hutiji so v soboto napadli mošejo v vojaškem oporišču okoli 170 kilometrov vzhodno od prestolnice Sana. V napadu je bilo ubitih najmanj 75 vojakov, sto pa jih je bilo ranjenih.

Jemenski predsednik Abedrab Mansur Hadi je obsodil strahopetni in teroristični napad na mošejo, ki po njegovem mnenju potrjuje, da si Hutiji ne želijo miru, "saj ne poznajo drugega kot smrt in uničenje in so poceni iransko orodje v regiji".

Hutiji zaenkrat niso prevzeli odgovornosti za napad.

To je bil prvi večji napad po več mesecih, ko so se umirili spopadi med Hutiji, ki jih podpira Iran, in mednarodno priznano jemensko vlado, ki jo podpira koalicija pod vodstvom Savdske Arabije.

Ravno v petek je vlada zagnala operacijo proti upornikom v regiji Naham, severno od Sane. Spopadi v tej regiji se nadaljujejo tudi danes. Kot je dejal vir za AFP, je bilo ubitih in ranjenih že več deset Hutijev.

Vojna med Hutiji in jemensko vojsko je izbruhnila marca 2015, ko je jemenski predsednik Abedrab Mansur Hadi zbežal v savdsko prestolnico Rijad, posredovala pa je vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije.

V konfliktu je bilo od tedaj ubitih že skoraj 10.000 ljudi, po oceni Združenih narodov pa je sprožil tudi najhujšo humanitarno krizo v svetu.