Premiki v Evropski ljudski stranki

Kdo od slovenskih evroposlancev je "izdal" Orbana?

G.G./STA
17. 1. 2020, 12.42
Posodobljeno: 17. 1. 2020, 12.55
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban tarna: "Ko nas naši zavezniki izdajo, tako kot nas je včeraj večina (poslancev) EPP, potem nimamo več česa iskati v vaših vrstah."

Szilard Koszticsak
Madžarski premier Viktor Orban se lahko zanese na podporo evropskih poslancev iz SDS.

Madžarska konservativna stranka Fidesz je bila v četrtek "le centimeter oddaljena od izstopa" iz Evropske ljudske stranke (EPP), je danes povedal vodja Fidesza in madžarski premier Viktor Orban. Večina evropskih poslancev EPP je namreč v četrtek podprla resolucijo, v kateri so zapisali, da se stanje vladavine prava na Madžarskem slabša. Resolucijo je podprlo 446 poslancev, proti jih je bilo 178, 41 pa vzdržanih. Orban se vendarle ni odločil za izstop, saj so mu pogum vlili francoski, španski, italijanski in dva slovenska poslanca, ki so glasovali proti resoluciji.  

Od slovenskih evroposlancev iz vrst EPP je resolucijo podprla Ljudmila Novak (NSi), Franc Bogovič (SLS) se je glasovanja vzdržal, Romana Tomc in Milan Zver (oba SDS) pa sta glasovala proti. Vodstvo politične skupine EPP je sicer svoje poslance pozvalo, naj podprejo resolucijo.

Če izključijo Fidesz, sledi odstop?

EPP je marca lani sprejel odločitev o začasnem suspenzu Fidesza zaradi njegove sporne protimigracijske kampanje. V prihodnjih tednih naj bi sprejeli tudi dokončno odločitev o nadaljnjem članstvu madžarske vladajoče stranke v EPP. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa bi lahko Orban že sam izstopil, ko bo postalo jasno, da se njegovi stranki obeta izključitev.