Svet

Nemčija vrnila tri antične relikvije Mehiki

B.K.
17. 1. 2020, 11.11
Posodobljeno: 17. 1. 2020, 11.24
Deli članek:

Trio antičnih relikvij, ki jih je imela v lasti neka nemka, je spet našel pot do domače Mehike.

Twitter (@cultura_mx)
Vrnjeni artefakti, ki jih je v lasti imela neimenovana Nemka.

Tri glinene relikvije, stare več sto let, so bile vrnjene Mehiki, od koder izvirajo. Gre za kipce, ki so jih pred več kot 1.500 leti izdelale antične kulture, živeče na območju današnje Mehike.

Mnogo kulturnih predmetov, ki izvirajo iz območij latinske Amerike je v lasti tujih zasebnikov in držav. Več latinskoameriških držav, med njimi najbolj izstopata Mehika in Peru, že dlje časa aktivno išče predmete, ki so jih večinoma ukradli evropski kolonizatorji, in vršijo pritisk za njihovo vrnitev.

Tokratna vrnitev pa ni imela veliko za opraviti s trudom mehiških oblasti. Neimenovana Nemka, ki si je relikvije lastila, je namreč novembra prostovoljno obiskala mehiško veleposlaništvo v Berlinu, jim povedala za njen zaklad in dejala, da jih želi vrniti. Kako je do njih prišla, ni jasno.

Najstarejši izmed predmetov naj bi se uporabljal ceremonialno, kot žara za prižiganje dišav, ustvarili pa so ga Zapoteki, domorodni prebivalci centralne Mehike.

Samo lani je Mehika ponovno pridobila več kot 60 arheoloških najdb. Večino jih je izterjala od združenih držav Amerike, Avstralije in Nemčije.