Odkrito

Merkel: Slabši odnosi med ZDA in EU posledica strukturnih vzrokov, ne Trumpa

B.k./STA
16. 1. 2020, 13.26
Posodobljeno: 16. 1. 2020, 13.28
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je v današnjem intervjuju za britanski Financial Times dejala, da ohladitve odnosov med Nemčijo in ZDA ne gre pripisati zgolj ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Reuters
Nemška kanclerka in ameriški predsednik.

Glede ohladitve odnosov med Berlinom in Washingtonom je Merklova poudarila, da za to obstajajo strukturni vzroki in da za to ni kriv samo Trump. Evropa po njenih besedah že več let pada po lestvici prioritet ZDA. "Prišlo je do spremembe," je dejala in dodala, da je že Trumpov predhodnik Barack Obama govoril o azijskem stoletju.

"Osredotočenost ZDA na Evropo se zmanjšuje - to bi se dogajalo pod katerimkoli predsednikom," je izpostavila dolgoletna nemška voditeljica, ki se bo prihodnje leto predvidoma poslovila iz politike.

V intervjuju se je zavzela za okrepitev Evropske unije. Brexit mora biti po njenem mnenju opozorilo za EU. Ta mora postati "bolj privlačna, inovativna, kreativna ter dober prostor za raziskave in izobraževanje", je dejala.

Unija mora zato nadaljevati z reformami, dokončati enotni digitalni trg, narediti napredek pri bančni uniji in uniji kapitalskih trgov, je povedala nemška kanclerka.