Karamba Diaby

Streljali na pisarno nemškega socialdemokratskega poslanca

G.G.
16. 1. 2020, 11.26
Posodobljeno: 16. 1. 2020, 11.31
Deli članek:

Nemška policija preiskuje primer streljanja na pisarno poslanca socialdemokratov Karambo Diabya v Halleju.

Twitter / Karamba Diaby
Počeno okno v pisarni Karambe Diabya. Trije streli.

Tri luknje v steklu so posledice strelov, za to ni potrebna policijska preiskava, nujna pa je za izsleditev strelca. »Še vedno sem pretresen, obenem pa zelo žalosten,« je dejal 58-letni Diaby, njegova pisarna pa je bila že leta 2015 tarča napada. Takrat so s kiji ali nečim podobnim razbili vsa okna pisarne. Storilcev niso izsledili.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je bil med prvimi, ki je obsodil sredin napad. »Gnusno in strahopetno«, so besede, s katerim je opisal to dejanje, Diabyu in njegovim sodelavcem pa je ponudil vso pomoč.

V Senegalu rojeni politik se nikakor ne namerava umakniti. »To je zadnje, kar bi storil v tej situaciji. Ne bodo me prestrašili,« pravi oče treh otrok, ki je bil v nemški zvezni parlament izvoljen že leta 2013. Diaby je sicer v Nemčijo prišel kot študent kemije, po poroki pa se je ustalil v Halleju.

Profimedia
Karamba Diaby

Oktobra lani je v Halleju 27-letni Stephan Balliet nameraval izvesti pokol v tamkajšnji sinagogi. To mu ni uspelo, je pa ubil dva človeka. Tožilstvo je napad označilo za desničarski terorizem.