učinkovito izmikanje

Nad von der Leynovo visi senca korupcijske afere

B.K.
15. 1. 2020, 12.45
Posodobljeno: 15. 1. 2020, 13.05
Deli članek:

Nekdanja nemška obrambna ministrica in aktualna predsednica Evropske komisije bo februarja zaslišana pred odborom nemškega pralamenta, ki jo sumi korupcije.

Reuters
Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, ni ravno nedolžna političarka. V te vode se je podala v začetku devetdesetih let preteklega stoletja, pred 15 leti pa je zasedla prvi ministrski položaj v nemški zvezni vladi. Pred nastopom na vodstveni položaj v Evropski uniji je opravljala delo nemške ministrice za obrambo. V tej kapaciteti je sklepala tudi pogodbe z zasebnimi podjetji v vladnih projektih, njeni rojaki v nemškem parlamentu pa jo že nekaj časa sumijo, da je pri tem presegla pooblastila in sredstva razdeljevala nesmotrno. Zato so proti njej sprožili parlamentarno preiskavo, v okviru katere bo zaslišana pred parlamentarnim odborom, poroča spletni portal Politico.

Vendar ta kot kaže ne bo imel podatkov, ki bi jo lahko inkriminirali. Pred slabim mesecem dni jim je namreč v roke prišel mobilni telefon, ki ga je von der Leyen uporabljala med ministrovanjem, a je ta bil popolnoma prazen. Parlamentarni odbor je nameraval pregledati sporočila na tem telefonu, saj bi iz njih lahko bilo razvidno, ali je pogodbe sklepala pod vplivom mreže osebnih poznanstev. A telefon je bil prazen. Da so iz njega res izbrisali vse podatke, so potrdili tudi na obrambnem ministrstvu.

Opozicijski poslanci so bili razjarjeni in so zahtevali, da jim nekdanja ministrica preda novejši telefon – tisti, ki ga je uporabljala v drugem delu svojega mandata. Ministrica se je strinjala in telefon je prišel v roke preiskovalcem v nemškem parlamentu. A ti so se za informacijami spet obrisali pod nosom. Tudi ta mobilnik je imel namreč prazen pomnilnik.

Profimedia
Obtožujejo jo koruptivnega delovanja pri podeljevanju pogodb za vladne projekte, ko je bila še nemška ministrica za obrambo.

Von der Leynovi je v bran stopil njen zaupnik in tesni zaveznik Björn Seibert, ki je pod njo služil že na nemškem obramben ministrstvu, z von der Leynovo pa se je tudi preselil v Bruseljsko pisarno. Drugi telefon je von der Leyen uporabljala tudi v prvih tednih po imenovanju na mesto predsednice Evropske komisije. In "podatki o Evropski komisiji" ne bi smeli biti del preiskave, je vztrajal Siebert. Zato so "osebne in delno zaupne podatke" na telefonu izbrisali, preden so ga vrnili obrambnemu ministrstvu, je dejal Seibert.

Nemška političarka vse obtožbe in sume zanika. Korupcijska afera bi lahko imela hude posledice ne le za njo osebno pač pa tudi za delovanje Evropske komisije. Vendar predsednica še zdaleč ni na varnem. Njeno očitno izmikanje je namreč utrdilo sumničavost njenih nemških kolegov v parlamentu. Že februarja bo tako formalno najmočnejša ženska v Evropski uniji sedla na zaslišanje pred parlamentarni odbor, ubadala pa se bo še dalje s problematiko telefonov, saj jo je zaradi izbrisanih podatkov kazensko ovadil poslanec Zelene stranke Tobias Lindner.