migracije in podnebne spremembe

Avstrija bo Bruslju pomagala pri težavah z vzhodnoevropskimi članicami

B.K.
13. 1. 2020, 10.47
Posodobljeno: 13. 1. 2020, 10.51
Deli članek:

Predsednica evropske komisije je pohvalila visoke podnebne ambicije Avstrije in njeno zmožnost, da poveže vzhodne in zahodne države članice EU.

Reuters
Avstrijski kancler Sebastian Kurz in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

V nedeljo sta se v Bruslju sestala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in avstrijski kancler Sebastian Kurz. Ta je na obvezni sestanek s predsednico prišel le pet dni po njegovi novi kanclerski zaprisegi.

Von der Leynova je pohvalila ambiciozna prizadevanja Avstrije, da do leta 2040 postane ogljično nevtralna država in tako za 10 let prehiti cilj, ki ga je postavila unija, poroča portal Euractiv. "Upam, da bo avstrijski model s temi ambicioznimi cilji postavil dober primer za vse nas," je dejala predsednica. Obnovljivi viri energije že sedaj predstavljajo približno tretjino električne oskrbe v Avstriji, v naslednjih desetih letih pa bodo ta delež skušali dvigniti na 100 odstotkov.

V prizadevanju za hiter premik iz fosilnih na obnovljive vire, bo avstrijska vlada kar milijon streh javnih in zasebnih stavb v državi opremila s fotovoltaičnimi sončnimi celicami.

Migracije in podnebje – spor med vzhodom in zahodom

Von der Leynova je ob tem besede pohvale namenila tudi avstrijskemu odnosu do držav članic vzhodne Evrope, s katerimi ima ta alpska država mnogo zgodovinskih vezi. Predsednica si obeta, da bo Kurz predstavljal vezni člen v sporih med vzhodom in zahodom EU. Po njenih besedah se namreč razdori med državami članicami vrtijo okoli vprašanj migracij in podnebnih sprememb, na obeh področjih pa ima Avstrija "veliko kredibilnosti pri vzhodnih državah članicah."

Kurz je Nemki v Bruslju prikimal in zagotovil, da je pripravljen na gradnjo teh mostov. Že v četrtek se bo v Pragi sestal s predstavniki Madžarske, Slovaške, Češke in Poljske.