Sporni sponzor

Greta Thunberg Rogerja Federerja stisnila v kot

R.T.
13. 1. 2020, 10.34
Posodobljeno: 13. 1. 2020, 10.40
Deli članek:

Eden od njegovih sponzorjev je tudi banka Credit Suisse, ki je tesno povezana z industrijo fosilnih goriv.

Profimedia
Greta Thunberg

Teniški as Roger Feder se je odzval na kritike v zvezi njegovim odnosom z banko Credit Suisse. Med podnebnimi aktivisti, ki so si ga izbrali za tarčo, je tudi Švedinja Greta Thunberg.

V Švici je moralo 12 protestnikov pred sodnika, ker niso hoteli plačati globe, s katero so bili kaznovani, potem ko so leta 2018 v eni od izpostav omenjene banke igrali tenis. S tem so hoteli poudariti, da Švicarja sponzorira banka, ki je tesno povezana z industrijo fosilnih goriv. Thunbergova je tvitnila objavo 350.org Europe, v kateri omenjena organizacija Federerja sprašuje, če odobrava, da je Credit Suisse podjetjem za iskanje novih nahajališč fosilnih goriv namenila 57 milijard dolarjev.

Odziv

Federer, ki je ta vikend v Melbournu sodeloval pri zbiranju denarja, potem ko je ogromen požar Avstralijo skoraj spravil na kolena, se je odzval z izjavo. V njej je z izbranimi besedami zapisal, da grožnjo, ki jo predstavljajo podnebne spremembe, jemlje zelo resno. "Kot oče štirih majhnih otrok in vnet podpornik univerzalne izobrazbe do podnebnega gibanja mladih gojim veliko mero spoštovanja in občudovanja. Hvaležen sem jim, da so nas prisilili, da pometemo pred svojim pragom in ukrepamo. Njim in sebi smo dolžni, da jim prisluhnemo. Cenim, da so me opomnili na moje dolžnosti kot osebo, športnika in podjetnika. Odločen sem, da ta privilegiran položaj izkoristim za pogovor z moji sponzorji."

Credit Suisse je nedolgo tega zatrdila, da se bo zavezala postavkam pariškega podnebnega sporazuma in da v premogovne elektrarne denarja več ne vlaga.