Brutalno

Slone morijo tudi z eksplozivi in strupom

B.K.
13. 1. 2020, 09.19
Posodobljeno: 13. 1. 2020, 09.26
Deli članek:

Skoraj 400 slonov so v lanskem letu ubili na Šrilanki.

Profimedia
Slon, ki so ga septembra lani zastrupili vaščani.

V letu 2018 je na Šrilanki umrlo 361 slonov – večina pod rokami krivolovcev, poroča britanski časnik The Independent. Metode iztrebljanja slonov so brutalne, med drugim jim v hrano podtikajo eksplozive.

Število smrti teh ogroženih živali je bilo lani največje vsaj od leta 1984, ko se je Šrilanka osamosvojila in začela beležiti velikost populacije.

Profimedia
Konflikti med sloni in ljudmi naraščajo s širjenjem pridelovalnih površin in posledičnim krčenjem slonjega habitata.

Konflikt med sloni in ljudmi postaja na tem otoku vse večji, saj se s širjenjem kmetijstva in posledičnim krčenjem naravnega habitata te velike živali, ljudje in sloni vse večkrat srečujejo in tekmujejo za nekatere osnovne dobrine kot sta hrana in voda. Ljudje zato slone ubijajo, ti pa jim vračajo z napadi. V slonjih napadih je lani umrlo skraj 100 ljudi.

Profimedia
Sloni med sabo spletejo močne čustvene vezi. Ni nenavadno, da nekateri še leta žalujejo za umorjenimi starši ali prijatelji.

Po podatkih Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN) je azijski slon ogrožena živalska vrsta. Ti majhni trobčarji, ki so od svojih afriških bratrancev nižji tudi za dober meter, so razslejeni po vsej južni in jugovzhodni aziji, skupno pa jih je le še med 2.500 in 4.000.