Na dokaze še čakajo

Šef Pentagona javno priznal, da ni videl dokazov o iranskih načrtih za napade na ameriška veleposlaništva

R.T.
12. 1. 2020, 20.55
Posodobljeno: 12. 1. 2020, 21.00
Deli članek:

Ameriški minister za obrambo Mark Esper je danes razkril, da mu obveščevalne službe niso posredovale posebnih dokazov, ki bi potrdili navedbe Donalda Trumpa, s katerimi je upravičeval likvidacijo iranskega generala.

Profimedia
Ameriški minister za obrambo Mark Esper.

Ameriški predsednik Donald Trump je za Fox News namreč zatrdil, da so se za likvidacijo iranskega generala Kasema Solejmanija odločili, ker so prejeli obveščevalne podatke, da Iran načetuje napade na štiri ameriška veleposlaništva. Mark Esper, trenutno glavni človek v Pentagonu, se je danes na televizijski hiši CBS s Tumpom sicer strinjal in dejal, da so novi napadi verjetni, a da to mnenje ne temelji na posebnih dokazih. »Predsednik je dejal, da obstaja možnost dodatnih napadov na veleposlaništva. Sem istega mnenja. Predsednik pa ni navajal točno določenih dokazov,« je dejal Esper. Na vprašanje, ali so obveščevalne službe zagotovile konkretne dokaze o tej zadevi, pa je odgovoril, da ni »videl dokazov, ki bi se nanašali na štiri veleposlaništva,« poročajo ameriški mediji, ki dodajajo, da je ameriška adniminstracija ravno s tem upravičevala likvidacijo. 

Podrobnejša pojasnila glede razlogov za napad na generala so zahtevali tudi demokrati in nekateri republikanci v kongresu, a doslej še niso prejeli zadovoljivih odgovorov. Esper je v drugem intervjuju za CNN nasprotno trdil, da ima andministracija »izvrstne obveščevalne podatke,« da je obsežnejši napad na več veleposlaništev verjeten, a da jih lahko delijo le s tako imenovano »skupino 8«, skupino voditeljev obeh strank kongresa in obveščevalnih odborov obeh domov kongresa, ki so pod posebno prisego za varovanje skrivnosti. Enako je zatrdil Mike O’Brien, Trumpov svetovalec za nacionalno varnost. Kongresniki v tem trenutku na podrobnejša pojasnila, ki bi bila vsaj malo podobna konkretnim dokazom, tako še čakajo.