Izgubili so več kot 14.000 soborcev

FOTO: 180 se jih je izognilo kruti usodi, zdaj jih nihče noče, a so vseeno našli začasno rešitev

S.R.
12. 1. 2020, 15.49
Posodobljeno: 12. 1. 2020, 19.42
Deli članek:

180 romunskih ovac, tehnično ovnov, saj gre za samce, je znova prevaralo smrt, potem ko so se Matildi prvič izognili v Črnem morju.

Reuters
Preživeli ovni s tovorne ladje Queen Hind.

Konec novembra je iz pristanišča Midia na skrajnem jugovzhodu Romunije proti Saudovi Arabiji krenila tovorna ladja Queen Hind, na krovu katere se je nahajalo 14.600 ovnov. Namenjeni so bili zakolu, a obale te kraljevine niso dosegli, smrtna kosa jih je namreč pričakala že kar v Črnem morju, ko se je ladja kmalu po izplutju prevrnila. Nesrečo je preživelo zgolj 180 ovnov in vseh 22 članov posadke. V podpalubju in po zalivu je obležalo več kot 14.000 trupel. 

Reuters
Preživeli ovni s tovorne ladje Queen Hind.

Obljubil, da jih ne bo zaklal

Preživeli ovni so bili last izvoznika, ki je živo meso poslal v Saudovo Arabijo, ta pa je za smrtne žrtve od zavarovalnice prejel odškodnino, zato je ovne brez oklevanja predal dobrodelnim organizacijam Arca in Four Paws, ki sta sodelovali v reševanju. Zdaj jim iščejo nov dom, ta petek pa so končno našli začasno rešitev za 180 glavo čredo samcev. Po skoraj dveh mesecih negotovosti jih je sprejel nek konjerejec na romunskem podeželju dobrih 30 kilometrov severno od Bukarešte. Kmet po navedbah Kukija Barbuceanuja, predsednika društva za zaščito živali Arca, do ovac ne čuti pretirane ljubezni, raje ima konje, a je bil vseeno pripravljen priskočiti na pomoč. Ni pa znano, kako dolgo jih bo lahko gostil na svoji farmi, zato jim še vedno iščejo trajno nastanitev. Je pa kmet obljubil, da jih ne bo zaklal. 

Reuters
Preživeli ovni s tovorne ladje Queen Hind.

Iščejo se dobre duše

»Nismo jih rešili, da jih bo nekdo pojedel,« je v petek pojasnil Barbuceanu. Glede na to, da gre za približno leto dni stare jarce, zanje iščejo nekje do desetletno nastanitev, da lahko v miru umrejo naravne smrti. Zaradi dejstva, da ne dajejo mleka, izdelava sira pa tako odpade, se ponudnikov ne bo ravno trlo. Barbuceanu poudarja, da bodo kljub temu vse morebitne dobre duše, ki bi jih želele posvojiti, temeljito preverili, da se živali, ki so pretrpele že veliko, ne bi znašle na krožnikih. Barbuceanu ostaja pesimist, a upanje še ni ugasnilo. Ovni naj bi sicer bili v dobrem stanju, le peščica med njimi jih nekoliko šepa, a jih kmalu čaka rentgenski pregled, dodaja Barbuceanu. Hkrati jim bodo odstranili morebitne črevesne parazite in jih kastritrali.