Svet

V Stopcah pri Laškem po plazu več kot tri milijone evrov škode

S.R./STA
11. 1. 2020, 09.07
Posodobljeno: 11. 1. 2020, 10.01
Deli članek:

Laška občina je popisala škodo, ki jo je povzročil novembra lani sproženi plaz v naselju Stopce.

Občina Laško
Plaz v naselju Stopce pri Laškem.

Ocenjena škoda znaša 3,8 milijona evrov, največ pa je je nastalo na cestah, in sicer za 3,6 milijona evrov, so povedali na občini. Na kmetijskih in gozdnih površinah ter stavbah pa je plaz povzročil za skoraj 163.000 evrov škode.

Po navedbah občine so naročili kompletne geološke raziskave območja plazu in geodetski posnetek prizadetega območja, trboveljsko podjetje Ozzing za inženiring in geodezijo pa redno spremlja aktivnosti oz. spremembe na plazu. 

Izvajalci Komunale Laško po dogovoru z geologom redno čistijo odvodne kanale z območja plazu, prav tako je komunalno podjetje vzpostavilo sistem vodooskrbe na prizadetem območju, tako da krajani Stopc niso bili niti en dan brez vode. 

"Narejena sta tudi nov vodohran in cevovod do spodaj ležečega naselja, ki se nahaja izven območja plazu," še navajajo na laški občini. 

Sanacija

Ob decembrskem ogledu plazu so predstavniki okoljskega ministrstva ocenili, da bodo za pripravo projektne dokumentacije za sanacijo plazu potrebovali približno pol leta. 

Po podatkih laške občine plaz meri 600 metrov krat 120 metrov. Poškodbe, ki jih je povzročil, so vidne na javnem vodovodnem rezervoarju, omrežju, na dostopni cesti do rezervoarja vode in na novo preplaščeni javni poti Lahomno-Stopce-Vrh nad Laškim. 

Plaz je prizadel tudi okoli sedem hektarjev gozdnih površin ter tri hektarje travnatih površin.