Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je po poročanju STA ukazal vojski, da ugotovi vse "pomanjkljivosti", ki so vodile do sestrelitve ukrajinskega potniškega letala. Naložil ji je, da naredi vse potrebno, "da se takšna nesreča ne bi več ponovila." Svojcem umrlih je izrekel "iskreno sožalje". Hamenej je bil o nenamerni iranski sestrelitvi letala obveščen v petek in je odredil javno objavo resnice o dogodku. "Takoj ko je bil vrhovni voditelj obveščen o tej katastrofalni napaki, je ukazal, da se rezultate preiskave jasno in odkrito predstavi javnosti," je danes poročala državna tiskovna agencija Fars.

Po tem ko so odgovornost za strmoglavljenje letala boeing 737-800, ki je v sredo po vzletu strmoglavilo v bližini prestolnice Teheran, vztrajno zavračali, so v današnji izjavi za javnost priznali, da je šlo za »človeško napako.« Letalo naj bi letelo čez »občutljivo območje,« kjer se nahajajo enote iranske revolucionarne garde.

Iranska vojska je bila zaradi povečanja napetosti v odnosih z ZDA na »najvišji stopnji pripravljenosti. V teh razmerah in zaradi človeške napake je bilo nenamerno sestreljeno letalo,« so še dejali v izjavi za javnost. Letalo naj bi pomotoma zmenjali za »sovražno tarčo,« krivci za sestrelitev pa bodo za to odgovarjali, so še navedle oblasti v Iranu. 

V izjavi za javnost so še zapisali, da se je na meji v urah po iranskem napadu število vojaških letov letal ameriških zračnih sil močno povečalo, iranska vojska pa je poročala o zračnih tarčah, ki se približujejo njihovim strateškim centrom. Ukrajinsko letalo je vzletelo v tako občutljivih in kritičnih razmerah, ob tem pa se je vojaškemu centru približalo na višini in na način, ki sta spominjala na sovražno tarčo.

ukrajinsko letalo, letalska nesreča, teheran
Profimedia
V nesreči je umrlo 176 ljudi.

"Raje bi umrl, kot sodeloval pri takšni nesreči"

Odgovornost za sredino sestrelitev letala je po poročanju STA danes prevzel poveljnik letalstva Iranske revolucionarne garde general Amirali Hadžizadeh, ki je ponovil, da je šlo za človeško napako, saj da je častnik mislil, da je letalo manevrirna raketa, in je imel za odločitev deset sekund časa.

General Hadžizadeh je dejal še, da prevzema popolno odgovornost za tragedijo in da bi »raje umrl, kot sodeloval pri takšni nesreči.« Dejal je, da se je tragedija zgodila zaradi komunikacijskih težav, a dodal, da »to ni opravičilo in da tega ni mogoče oprostiti«. Kot je pojasnil, je častnik, ko je opazil letalo, ki je letelo blizu baze Iranske revolucionarne garde blizu Teherana, skušal stopiti v stik z nadrejenim za nasvet, a ga ni uspel vzpostaviti. Nato je imel le nekaj sekund časa, da se odloči, ali pomeni nevarnost, še poroča STA.

»Lahko bi se odločil, da ne bi streljal, a je sprejel slabo odločitev,« je dodal. Pojasnil je, da je izstrelil raketo kratkega dometa, ki je eksplodirala blizu letala in da to pojasnjuje dejstvo, da je letalo potem še lahko letelo. Povedal je še, da vzroka strmoglavljenja niso takoj sporočili, ker je poveljstvo moralo izvesti preiskavo in ne zato, ker bi želeli kaj prikrivati.

ukrajinsko letalo, letalska nesreča, teheran
Reuters
Tragedija v Iranu.

»Žalosten dan«

Predsednik Irana Hassan Rouhani je prek twitterja sporočil, da je bila »grozljiva nesreča« posledica »neopravičljive napake.« Iranska vojska se je za tragedijo opravičila in dejala, da bo z namenom, da se takšne »napake« v prihodnosti preprečijo, svoje sisteme nadgradila. 

»Žalosten dan. Prve ugotovitve notranje preiskave, ki so jo izvedle oborožene sile: do katastrofe je privedla človeška napaka v času krize, ki jo je povzročil avanturizem ZDA. Našemu narodu, družinam vseh žrtev in drugim narodom, ki jih je nesreča prizadela, izrekamo globoko obžalovanje, opravičilo in sožalje,« je na twitterju zapisal iranski zunanji minister Mohammad Javad Zarif.

Strokovnjaki so sicer mnenja, da bi moral Iran, potem ko je na ameriški oporišči izstrelil rakete, zapreti svoj zračni prostor. »Vsi so na najvišji stopnji pripravljenosti, zaskrbljeni, vse je kaotično, z letališča v Teheranu pa so še vedno letela potniška letala, to se mi zdi neverjetno neodgovorno,« je denimo za CNN dejal upokojeni generalmajor James Marks.

ukrajinsko letalo, letalska nesreča, teheran
Reuters
V tragediji je urmlo 11 Ukrajincev.

Tragedija se je zgodila le nekaj ur po tem, ko je Iran napadel dve ameriški oporišču v Iraku. Letalo ukrajinske letalske družbe International Airlines je vzletelo z letališča Imam Khomeini v Teheranu, le nekaj minut po vzletu pa je strmoglavilo, pri čemer je Iran sprva trdil, da je šlo za tehnično napako oziroma okvaro motorja. V nesreči je umrlo vseh 176 ljudi na krovu, vključno z 82 Iranci, 63 Kanadčani, 11 Ukrajinci, 10 Švedi, 4 Afganistanci, 3 Nemci in 3 Britanci.

Na novico o dejanskem vzroku tragedije sta se že odzvala kanadski premier Justin Trudeau in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Trudeau je dejal, da od Irana pričakuje »popolno sodelovanje« v preiskavi. Dodal je, da si želijo priti do vseh odgovorov, da se ugotovijo odgovorni, da je postopek transparenten in da bo, kar zadeva družine in svojce žrtev, pravici zadoščeno.

»To ni dobro jutro, a je prineslo resnico. Iran je celo pred zaključkom preiskave mednarodne komisije priznal, da je sestrelil ukrajinsko letalo. A pričakujemo popolno priznanje krivde. Od Irana pričakujemo, da bo izvedel popolno in odprto preiskavo, odgovorne pripeljal pred roko pravice, trupla žrtev vrnil, plačal odškodnino in prek diplomatskih kanalov izdal javno opravičilo,« pa je dejal Zelenski.