Obisk in pohvala

Putin nenapovedano v Siriji

B.K.,STA
7. 1. 2020, 17.15
Posodobljeno: 7. 1. 2020, 17.29
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin se je med današnjim nenapovedanim obiskom v Siriji srečal s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom.

Reuters
Ruski in sirski predsednik v Damasku.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v pogovoru s sirskim kolegom Bašarjem al Asadom izpostavil velik napredek Sirije pri vnovični vzpostavitvi državnosti in ozemeljske celovitosti države. Putin je izpostavil, da je na ulicah Damaska mogoče s prostim očesom videti znake vračanja miru, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Asad se mu je zahvalil za vojaško pomoč v boju proti terorizmu in vrnitvi miru v Siriji. Putinu in ruskemu narodu je tudi čestital ob današnjem pravoslavnem božiču.

Asad in Putin sta se sešla v Damasku na poveljstvu ruskih sil v Siriji, kjer ju je poveljnik teh sil seznanil s poročilom o razmerah v več delih Sirije, kjer ruske letalske sile podpirajo Asadovo vojsko od leta 2015.

Iz sirskega predsedstva so sporočili, da je bil to prvi obisk Putina v sirski prestolnici od začetka skoraj devetletne vojne v državi. Sirijo je Putin nazadnje obiskal decembra 2017, a se je takrat ustavil samo v ruskem letalskem oporišču Hmeimim.

Putinov obisk prihaja v času povečanih napetosti v regiji, potem ko je bil v ameriškem zračnem napadu v Iraku ubit iranski poveljnik posebnih enot iranske Revolucionarne garde Kasem Solejmani.

Sirija je ključni zaveznik Irana. Iranske sile in milice, povezane z Iranom, so se v sirski državljanski vojni borile na strani sirske vlade. Solejmani je bil eden izmed glavnih arhitektov iranskih operacij na bližnjem vzhodu, tudi v Siriji.