apokalipsa

FOTO in VIDEO: Ognjeni zublji vzeli več kot 20 človeških življenj, požrli pol milijarde živali, dež pa prinaša le kratkotrajno olajšanje

A.S.
6. 1. 2020, 12.44
Posodobljeno: 6. 1. 2020, 13.10
Deli članek:

Prizaneslo ni niti ljudem niti živalim niti gozdovom. Številni stanje opisujejo kot apokaliptično, dežne kaplje pa ne bodo vztrajale dolgo.

Reuters
Posledice so grozljive. Od konca septembra je na območju Novega Južnega Walesa pogorelo skoraj pet milijonov hektarjev površin.

Na jugovzhodu Avstralije že več mesecev divjajo gozdni požari. Od konca septembra je na območju Novega Južnega Walesa pogorelo skoraj pet milijonov hektarjev površin, v Viktoriji pa 1,2 milijona hektarjev. Gre za najbolj smrtonosno serijo požarov po letu 2009. Takrat so uničujoči ognjeni zublji terjali 180 življenj, letos, ko se je sezona požarov začela več kot mesec prej kot običajno, pa je ogenj vzel že 24 ljudi. Poškodovanih je več kot 1800 domov.

Reuters
Razmere mnogi opisujejo kot apokaliptične. Fotografijo so posneli v Novem Južnem Walesu.

Reuters
Gasilcem je danes nekaj olajšanja prinesel dež, vendar padavin ni bilo dovolj, da bi pogasile večje požare.

Na pomoč Avstralcem v teh nevzdržnih razmerah so priskočile Nova Zelandija, Vaniuatu in Nova Gvineja, poroča britanski časnik Guardian. Novozelandaski minister za obrambo Ron Mark je izpostavil, da bo Avstralci potrebovali dodatno pomoč: nič namreč ne kaže na to, da bi se požari povsem umirili, ogroženi so številni domovi. 

Sicer pa so ljudje za gasilce v Novem Južnem Walesu v zadnjih dveh dneh zbrali nekaj manj kot 12 milijonov evrov. Na pomoč je priskočila tudi pevka Pink, ki je avstralskim gasilcem namenila kar pol milijona ameriških zelencev.

Dež prinesel olajšanje, najverjetneje ne za dolgo

Avstralska policija je zaradi prekrškov, povezanih s požari, ki pustošijo po državi, ukrepala proti več kot 180 ljudem. Minuli konec tedna so v Novem Južnem Walesu podali prijavo proti trem osebam, ker so kurile ogenj v naravi. Policija v tej zvezni državi je danes sporočila, da so v zvezi s požari od novembra ukrepali proti 183 osebam, med katerimi je 40 mladoletnikov. 

Med kršitelji je tudi 24 oseb, ki so obtožene, da so namerno zanetile ogenj, za kar je zagrožena kazen do 21 let zapora.

Za kurjenje med popolno prepovedjo uporabe ognja je zagrožena kazen do enega leta zapora in/ali 5500 avstralskih dolarjev (3400 evrov). 

Vzdolž vzhodne obale od Sydneya pa do Melbourna so le dočakali dežne kaplje, tudi vročina je popustila. Padavine naj bi dosegle tudi nekatere dele Novega Južnega Walesa, kjer je še vedno aktivnih več kot 140 požarov, vendar pa so ti nižje stopnje nevarnosti, kot v prejšnjih dneh. 

Dež pa ni prinesel konca večjim požarom, tudi vročina bo po padavinah vztrajala. Že v četrtek bodo po poročanju britanskega časnika BBC termometri pokazali višje temperature. Oblasti so opozorile, da se lahko v že omenjenem Novem Južnem Walesu in v Viktoriji več manjših požarov združi v večje "mega" požare. 

"Ni časa za zadovoljstvo,"je povedala premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian, zavedajoč se, da trenutno zatišje ne pomeni konca težkim razmeram.

Avstralski premierScott Morrisonje medtem napovedal ustanovitev agencije za pomoč pri obnovi, ki naj bi delovala dve leti in pomagala preživelim. Vlada bo za to namenila dve milijardi avstralskih dolarjev (1,24 milijarde evrov).

Trupla živali prekrila tla, koale in kenguruji se v obupu zatekajo k ljudem

V Novem Južnem Walesu je po podatkih ekologov iz Univerze v Sydneyju umrlo pol milijarde sesalcev, ptic in plazilcev.

Točno število bi lahko bilo še precej višje. Čeprav divji požari v poletnih mesecih niso nekaj nenavadnega, pa ima lahko ta uničujoča serija nepopravljive posledice, je povedal profesor z omenjene univerze Dieter Hochuli.

Pozornost širše javnosti so v preteklih mesecih pritegnile številne fotografije koal in kengurujev, ki jim je za las uspelo pobegniti pred ognjenimi zublji, v obupu pa se na pomoč obračajo kar na ljudi.

Žal pa to niso edini posnetki, ki krožijo po spletu. Avstralska tla so namreč prekrita z živalskimi trupli. V soboto so v blizu mesta Batlow, medtem ko so se ljudje vračali v svoje domove, posneli grozljive prizore mrtvih živali.

Apokaliptične razmere so že do konca lanskega leta izbrisale kar 30 odstotkov populacije koal v Novem Južnem Walesu, je že pred novim letom sporočila avstralska ministrica za okolje Sussan Ley.  Počasi premikajoči se vrečarji namreč težko zbežijo pred ognjenimi zublji.

Reuters
Ognjeni zublji niso prizanesli živalim.