Iz njega med drugim izhaja, da bo na čelo obrambnega ministrstva prvič stopila ženska, Klaudia Tanner iz vrst ÖVP. Pred 49-letno pravnico stoji težka naloga, saj bo morala finančno podhranjeno vojsko, na katero je opozarjal že njen predhodnik Thomas Starlinger, znova postaviti na stabilnejše noge.

Na čelu zunanjega ministrstva bo še naprej karierni diplomat Alexander Schallenberg, ki prav tako spada v kvoto ministrov ljudske stranke. Položaj je prevzel po spomladanskem razpadu koalicije med ljudsko stranko in svobodnjaki (FPÖ). Glede na trenutno razporeditev resorjev je Schallenberg tudi edini minister sedanje prehodne vlade, ki bo ohranil svoj položaj.

Notranje ministrstvo bo vodil dosedanji generalni sekretar ÖVP Karl Nehammer, Rudi Anschober iz vrst Zelenih pa bo postal minister za socialo. Njegovi strankarski kolegici Almi Zadić bo pripadel položaj ministrice za pravosodje, medtem ko bo Christine Aschbacher iz ljudske stranke stopila na čelo ministrstva za delo in družino.

Že od začetka tedna je medtem znano, da Avstrija z novo vlado dobila ministrstvo za integracijo, ki ga bo vodila Susanne Raab iz ÖVP. Zelenim bo pripadlo novo ministrstvo za zaščito podnebja, na čelu katerega bo Leonore Gewessler iz Zelenih.

Predstavniki strank se bodo danes ob 17. uri sešli na še zadnjem pogajalskem srečanju, nakar naj bi v večernih urah voditelja strank Sebastian Kurz (ÖVP) in Werner Kogler (Zeleni) podala izjavo. Pričakovati je, da bosta naznanila sprejetje koalicijskega dogovora med strankama. Podrobna predstavitev naj bi bila sicer predvidena za četrtek.

ÖVP in Zeleni so začeli pogajanja v začetku novembra, potem ko je ljudska stranka na predčasnih volitvah 29. septembra prejela največ glasov - 37,5 odstotka, Zeleni pa so se zmagovito vrnili v parlament s 13,9 odstotka glasov. S sklenitvijo koalicijskega dogovora bodo Zeleni v Avstriji prvič vstopili v vlado na zvezni ravni.