Svet

Navalnega aretirali, Šavedinova poslali na Arktiko ...

S.R./STA
26. 12. 2019, 12.52
Posodobljeno: 26. 12. 2019, 14.52
Deli članek:

Ruska policija je danes aretirala opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ko so izvedli novo preiskavo njegovega protikorupcijskega sklada FBK.

Reuters
Aleksej Navalni

Navalni se aretaciji ni upiral, je preko Twitterja sporočila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš. Le nekaj ur kasneje je sporočila, da je Navalni že na svobodi. "Alekseja so na silo pridržali in odvedli," je tvitnila Jarmiševa. Kot je pojasnila, se aretaciji ni upiral, policisti pa trenutno še preiskujejo prostore FBK.

Po ugibanju tiskovne predstavnice so se odločili za preiskavo prostorov, ker bi moral Navalni danes preko portala Youtube nagovoriti svoje podpornike, kot to počne vsak teden. Zaposleni pri skladu so objavili video, na katerem skušajo policisti vdreti v prostore z uporabo žage. Na drugem posnetku zamaskirani moški v črnih uniformah preiskujejo prostore. 

Reuters
Navalni in Šavedinov (desno). ki je izginil v ponedeljek.

Ruslana poslali v Novo deželo

V ločenem primeru danes je opozicijski časnik Novaja Gazeta sporočil, da so oblasti preiskale moskovsko stanovanje ene od njegovih dopisnic Julije Poluhine, ki so jo nato pridržali in odvedli, ne da bi povedali kam. "Zaenkrat to deluje kot ugrabitev," so zapisali pri časniku. Preiskava naj bi bila povezana s članki o nezakonitih oboroženih skupinah na vzhodu Ukrajine. 

Oblasti v zadnjih letih okrepljeno posredujejo proti Navalnemu in njegovim zaveznikom, ki jih pogosto za krajši čas zaprejo. Ravno v sredo je Navalni sporočil, da so oblasti prisilno vpoklicale enega od njegovih zaveznikov in ga poslale na služenje v odmaknjeno vojaško oporišče na Arktiki. Po oceni opozicijskega voditelja so mu nezakonito odvzeli prostost. 

Uslužbenec FBK Ruslan Šavedinov je izginil v ponedeljek, potem ko je v njegovo stanovanje v Moskvi vdrla policija. Ponovno se je pojavil v torek na otočju Nova dežela na Arktiki.