Sporočilo namenjeno tudi novinarju

Šestletna deklica v božični voščilnici našla sporočilo: “Prosimo, pomagajte nam, smo…”

A.S.
22. 12. 2019, 20.08
Posodobljeno: 22. 12. 2019, 20.44
Deli članek:

Šestletna Florence Widdicombe iz Londona je v božični voščilnici našla grozljivo sporočilo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Največja britanska trgovska veriga Tesco je tudi letos v času prazničnega vzdušja v prodajni program vključila voščilnice. Cena ene? 1,5 funta ali 1,7 evra. Izkupiček, ki bi ga trgovska veriga dobila s prodajo omenjenih izdelkov, bi namenili v dobrodelne namene in sicer britanskim organizacijam za raziskovanje bolezni srca, raka in sladkorne bolezni.

Florence je želela sošolkam in sošolcem voščiti lepe praznike, ko je odkrila, da je ena od voščilnic že popisana. "Smo tuji zaporniki v šangahajskem zaporu Qingpu na Kitajskem. Prisiljeni smo v delo brez naše privolitve. Prosimo, pomagajte nam, obvestite organizacije za človekove pravice. Obvestite gospoda Petra Humphreya," je pisalo. Kot piše BBC, je Humphrey britanski novinar, ki je bil v zaporu, ki ga omenja domnevni zapornik, zaprt pred štirimi leti.

Widdicombovi obvestili Humphreya, ta ni okleval in zgodbo objavil v časniku

Ko so Florence pojasnili, kaj sporočilo pomeni, je odvrnila, da je žalostna. Njen oče Ben je sprva mislil, da gre za šalo, bil je presenečen, hkrati pa je čutil odgovornost, da sporočilo res pride do britanskega novinarja. "Toliko nepravic je po svetu, ljudje so v zelo težkih situacijah, vsak dan beremo o tem," je povedal novinarjem britanskega časnika BBC. "Sporočilo bi lahko končalo kjerkoli. Tako kot vsaka družina imamo mnogo čestitk, ki jih ne popišemo, v predalu počakajo na naslednje leto," je še dodal. Widdicombovi so Humphreyu poslali sporočilo na spletnem družbenem kariernem omrežju Linkedin, ta pa je stopil v stik z nekaterimi nekdanjimi zaporniki, ki so potrdili, da so bili res vključeni v prisilno delo.

Humphrey je stvar vzel v svoje roke in zgodbo objavil v britanskem časniku The Sunday Times. "Med leti 2013 in 2015 sem bil zaprt v Šanghaju in zadnjih devet mesecev sem preživel ravno v zaporu, od koder je prišlo to sporočilo," je povedal novinarjem BBC-ja. "To pomeni, da so to napisali moji takratni sojetniki, ki so še vedno zaprti," je še dodal in izpostavil, da meni, da ve, kdo je napisal sporočilo, a da njegovega imena ne bo nikomur izdal. 

Pogoji v zaporu nevzdržni

Novinar je povedal, da je v Quingpuju v enem zapornem bloku približno 250 ljudi, v eni celici pa 12 zapornikov. Pogoji naj bi bili nevzdržni: "Pozimi je zelo mrzlo. Gretja ni. Poleti je zelo vroče, ker ni klimatskih naprav". V času njegovega ujetništva naj bi bilo delo zgolj prostovoljno - zapornik pa je lahko zaslužil nekaj malega in si kupil zobno pasto ali milo. Humphrey verjame, da se je pisec sporočila zavedal nevarnosti, a da je sprejel tveganje. "Vedel je, da bo kaznovan, v kolikor ga dobijo pri tem početju," kazni pa so pomenile tudi deprivacijo hrane in samico. 

Pri Tescu zagotavljajo, da ne podpirajo prisilnega dela

Pri Tescu so takoj ustavili proizvodnjo voščilnic na Kitajskem in sporočili, da "nikoli ne bi dopustili prisilnega dela v svoji proizvodni verigi".  Predstavnica za odnose z javnostmi v Tescu pa je povedala: "Obtožbe so nas zelo presenetile, takoj smo ustavili proizvodnjo, preiskava je že v teku". Stanje v tovarni, kjer so voščilnice izdelali pa naj bi preverili že prejšnji mesec, kršitev niso odkrili.